BMW, Audi, Porsche, Mercedes-Benz, Maybach – 5 muzee auto din Germania

Partea sudică a Germaniei este bogată în așezări cu atmosferă medievală și peisaje bucolice, dar este totodată și casa celor mai renumiți producători de automobile premium.

Muzeu auto
Foto: Daimler AG

Audi, BMW, Maybach, Mercedes–Benz, Porsche – fiecare dintre aceste mărci își așteaptă fanii cu un muzeu spectaculos.

Muzeul BMW – München

Foto: BMW AG

În aproape cincizeci de ani, spectaculoasa colecție a mărcii premium bavareze a devenit unul dintre cele mai vizitate muzee ale unei companii din Germania.

Muzeul deschis în 1973 lângă sediul BMW din München este remarcabil și din punct de vedere arhitectural – clădirea este în formă de cerc, iar localnicii au poreclit-o „bol de salată”. Aici putem explora istoria mărcii bavareze, care a început cu producția motoarelor de avioane și a continuat cu asamblarea motocicletelor și, în final, a mașinilor.

Foto: BMW AG

În cadrul expoziției permanente putem admira în jur de 120 de vehicule. Muzeul BMW găzduiește și celebra colecție Art Cars – cel puțin una dintre cele 19 mașini decorate de renumiți artiști contemporani (de la Andy Warhol până la Jeff Koons) fiind întotdeauna expusă. Clădirea este la numai 15 minute – atât cu mașina, cât și cu metroul – de centrul bogat în clădiri istorice din München.

Museum Mobile – Ingolstadt

Foto: Audi Media Center

Vehiculele de epocă ale Audi și altor producători care au legătură cu istoria mărcii sunt prezentate într-un showroom modern. Este mai mult decât un muzeu tehnic: pune în context evenimentele secolului trecut.

Ingolstadt este al patrulea oraș ca mărime din Bavaria și datorită istoriei sale vechi de aproape o mie de ani, abundă în clădiri gotice spectaculoase – însă localitatea este cunoscută din alte motive. Numele său este acum complet legat de marca Audi, care are aici atât sediul, cât și cea mai importantă uzină.

Foto: Audi Media Center

Inaugurat în 2000, museum mobile ne prezintă prin expunerea a peste 80 de vehicule cum micul brand dintre cele două războaie mondiale a devenit unul dintre cei mai mari producători premium de astăzi. În ascensorul rotativ din interiorul muzeului se pot vedea întotdeauna 14 mașini în mișcare continuă în sus și în jos.

Muzeul Auto Maybach – Neumarkt in der Oberpfalz

Foto: Maybach Museum

Un micuț muzeu pentru iubitorii istoriei auto. Instituția deschisă în 2009 este singura din lume care prezintă istoria celebrelor mașini de lux Maybach.

În afară de motociclete și alte obiecte expuse, în muzeul din Neumarkt in der Oberpfalz se pot vedea doar 20 de mașini – dar ce mașini! Numărul este doar relativ scăzut, deoarece dintre cele 1.800 de automobile produse între 1921 și 1941 de marca de lux Maybach doar 160 au supraviețuit până în prezent în întreaga lume – fiecare dintre ele fiind comori protejate ale colecționarilor.

Foto: Maybach Museum

Aici găsim într-un singur loc peste 10% din exemplarele clasice ale brandului, în plus, prin motoare și șasiuri contemporane, precum și o bogată colecție de imagini, ne oferă istoria unui producător care cândva concura cu Rolls-Royce. Atracții istorice găsim și în orășelul bavarez, aflat de-a lungul istoriei și sub stăpânire suedeză, franceză și austriacă.

Muzeul Mercedes-Benz – Stuttgart

Foto: Daimler AG

Instituția din Stuttgart este singurul muzeu care documentează întreaga istorie de 135 de ani a automobilelor.

„Viitorul este înrădăcinat în trecut” – cel mai vechi producător de mașini din lume și-a ales un motto potrivit pentru muzeul său din Stuttgart, inaugurat în 2006. Spațiul expozițional de 16.500 metri pătrați se întinde pe nouă etaje. Pe lângă 160 de vehicule, mai mult de 1.400 obiecte expuse ne ghidează prin perioada trecută de la prima mașină construită de Karl Benz în 1886.

Foto: Daimler AG

Aranjamentul în spirală include două expoziții care încep și se termină în același loc, dar sunt complet diferite: prima prezintă prin șapte săli istoria mărcii, iar cealaltă grupează în cinci săli diferite vehicule unice. În ambele cazuri plimbarea se termină la colecția care ne arată uimitorul trecut competitiv al Mercedes-Benz. Vizitarea muzeului este un program de o zi întreagă, dar merită, de asemenea, să ne facem timp și pentru Stuttgart: orașul diferă de stereotipurile despre centrele industriale, primind vizitatorii cu frumoase zone verzi, inclusiv podgorii.

Muzeul Porsche – Stuttgart

Foto: Porsche

Cu 19 victorii, Porsche este de departe cel mai de succes brand al celebrului concurs de 24 de ore de la Le Mans – pe lângă legendarii bolizi de curse, muzeul ne așteaptă cu multe alte atracții rare.

Eroii cursei de 24 de ore de la Le Mans, mașini sport aerodinamice, coupe-uri și decapotabile legendare – dintre toate muzeele, cu siguranță aici se găsesc cele mai multe modele care apar și pe posterele de pe pereții din camerele adolescenților. Iar exteriorul este și el spectaculos – sediul Porsche este situat în Zuffenhausen, un cartier din afara Stuttgart-ului, unde încă din 1976 s-a deschis un mic muzeu, înlocuit în 2009 cu o clădire hipermodernă..

Foto: Porsche

Investiția a depășit 100 de milioane de euro și are o atmosferă high-tech. Muzeul găzduiește numeroși bolizi și modele unice, iar povestea acestora poate fi aflată printr-un tur privat personalizat cu ghid. Desigur, acesta din urmă vine cu un preț pe măsură – dar serviciul premium al unei mărci premium nu poate fi ieftin.

AMI MÉG ÉRDEKELHET