BMW, Porsche, Audi és így tovább... 5 látványos német autómúzeum!

Németország déli része gazdag a középkori hangulatot árasztó településekben és bukolikus tájakban, de ez a vidék egyúttal a legnevesebb német autómárkák otthona is.

Fotó: Daimler AG

Audi, BMW, Maybach, Mercedes–Benz, Porsche – a német luxus- és prémiummárkák legjava. Ráadásul mindegyik látványos múzeummal várja a rajongókat – megmutatjuk, miből lehet válogatni, ha felkeresnénk néhányat.

BMW Múzeum, München

Fotó: BMW AG

A bajor prémiummárka látványos gyűjteménye közel ötven év alatt Németország egyik leglátogatottabb vállalati múzeumává nőtte ki magát.

Építészeti szempontból is kiemelkedő a BMW müncheni főhadiszállása mellett 1973-ban megnyílt múzeum – a hengerfejet idéző épület (a helyiek „salátástálnak” becézik) belső terében körkörösen haladva fedezhetjük fel a bajor márka történetét, amely repülőgépmotorok gyártásával indult, majd motorkerékpárok és végül autók összeszerelésével folytatódott.

Fotó: BMW AG

Az állandó kiállítás keretében mintegy 120 járművet csodálhatunk meg, és a BMW Múzeum egyben a híres Art Cars kollekció otthona is – legalább egy autót mindig kiállítanak a neves kortárs művészek (Andy Warholtól Jeff Koonsig) által kifestett 19 négykerekű közül. Ráadásul a múzeum autóval és metróval is csupán negyedórányira található München történelmi épületekben bővelkedő belvárosától.

Museum Mobile, Ingolstadt

Fotó: Audi Media Center

Az Audi és a márka történetéhez kapcsolódó többi gyártó veteránjárművei modern kiállítótérben mutatkoznak be. Több mint technikai múzeum: az elmúlt század eseményeit is kontextusba helyezi.

Ingolstadt Bajorország negyedik legnagyobb városa, s közel ezeréves történelmének köszönhetően bővelkedik a látványos gótikus épületekben – áma település mégsem ezek miatt került be a köztudatba. Ingolstadt neve immár teljes mértékben összefonódott az Audi márkával, amelynek főhadiszállása és legfontosabb üzeme is itt található.

Fotó: Audi Media Center

A museum mobile 2000-ben nyílt meg, itt a több mint 80 járművet felvonultató tárlat révén tekinthetjük át, miként lett a két világháború közötti kis márkából napjaink egyik legnagyobb prémiumgyártója, s megtudhatjuk, pontosan mit is szimbolizál a négy egybefonódó karika. A múzeum belsejében lévő körforgó liftben mindig 14 autó látható állandó fel-le mozgásban.

Maybach Autómúzeum, Neumarkt in der Oberpfalz

Fotó: Maybach Museum

Aprócska múzeum az autótörténet ínyenceinek. A 2009-ben megnyílt intézmény az egyetlen a világon, amely az egykor világhírű Maybach luxusautók történetét mutatja be.

Motorkerékpárokon és egyéb kiállítási tárgyakon kívül a Neumarkt in der Oberpfalz-ban lévő intézményben csupán 20 autó látható – de milyen autók! A szám csak relatíve alacsony, hiszen a Maybach luxusmárka által 1921 és 1941 között gyártott 1800 négykerekűből mára mindössze 160 maradt fenn világszerte – ezek mindegyike a gyűjtők féltett és értékes kincse.

Fotó: Maybach Museum

Vagyis a később újjáélesztett márka ma fellelhető klasszikus példányainak több mint 10 százalékát találjuk egy helyen, emellett korabeli erőforrások és alvázak, valamint gazdag képanyag révén ismerkedhetünk meg a maga korában a Rolls-Royce-szal vetekedő gyártó históriájával. Történelmi látnivalókat a bajor kisvárosban is találunk, amely az idők során svéd, francia és osztrák fennhatóság alatt is állt.

Mercedes-Benz Múzeum, Stuttgart

Fotó: Daimler AG

A stuttgarti létesítmény az egyetlen, amely az automobil teljes, 135 éves történelmét végigdokumentálja, gyakorlatilag annak legelső napjától kezdve.

„A jövő a múltban gyökerezik” – a világ legrégebbi autógyártója találó mottót választott 2006-ban átadott stuttgarti múzeumához. A 16 500 négyzetméteres kiállítótér kilenc emeleten terül el, és a 160 jármű mellett több mint 1400 további kiállítási tárgy vezet végig minket a Karl Benz által 1886-ban megépített első autó óta eltelt időszakon.

Fotó: Daimler AG

A spirális elrendezés két, ugyanabból a pontból és ugyanoda érkező, de különböző tárlatot foglal magában: az egyik hét termen keresztül mutatja be a márka történetét, a másik öt helyiségbe csoportosítva vonultat fel különböző egyedi járműveket. A végállomás mindkét esetben a Mercedes-Benz elképesztő versenymúltját prezentáló kollekció. A múzeum bejárása egész napos program, de érdemes Stuttgartra is időt szánni: eltér ugyanis az ipari központokról alkotott sztereotípiáktól, hiszen szép zöldövezetekkel, köztük szőlőhegyekkel fogadja a látogatókat.

Porsche Múzeum, Stuttgart

Fotó: Porsche

Tizenkilenc győzelmével a Porsche messze a legeredményesebb márka a patinás Le Mans-i 24 órás versenyen – a legendás versenyautók mellett a múzeumban számos egyéb ritka látnivaló is akad.

A Le Mans-i 24 órás futam hősei, áramvonalas sportkocsik, legendás kupék és kabriók – az összes múzeum közül minden bizonnyal itt található a legtöbb olyan modell, amely a kamaszfiúk szobájának falán is feltűnik. A külcsín pedig méltó a belsohöz – a Porsche főhadiszállása Stuttgart egyik külső kerületében, Zuffenhausenben működik, ahol már 1976-ban megnyílt egy aprócska múzeum, amelyet 2009-ben egy hipermodern épület váltott fel.

Fotó: Porsche

A befektetés végső költsége meghaladta a 100 millió eurót, ami a létesítmény high-tech hangulatában is megmutatkozik. A múzeum számos versenyautó és egyedi modell otthona, ezek sztoriját akár testre szabott magán-tárlatvezetésen is megismerhetjük. Utóbbinak természetesen megkérik az árát, de hát egy prémiummárka prémiumszolgáltatása nem is lehet olcsó.

AMI MÉG ÉRDEKELHET