Norvegia spectaculoasă – locuri speciale în zona Sognefjord (partea a II-a)

Site-ul oficial turistic norvegian ne oferă peste 800 de idei legate de Sognefjord (ce să vedem, ce să facem, unde și cum să mergem, ce să încercăm, unde ne putem caza, etc.). Am selectat șapte dintre ele.

Sognefjord este cel mai lung și unul dintre cele mai adânci fiorduri din Norvegia, o incizie de la vest la est spre inima țării la nord de Bergen, cu o lungime aproximativă de 200 kilometri. Fiordul a fost creat de era glaciară și de schimbările climatice ulterioare: pe măsură ce gheața continentală s-a topit, s-a format peisajul văzut astăzi, cu munți înalți și văi adânci.

De Heibergske Samlinger (Kaupanger)

Foto: De Heibergske Samlinger

Primul și cel mai mare muzeu etnografic din Norvegia, unde trecutul este interpretat într-un mod contemporan: în instalațiile interioare și exterioare găsim atât piese expoziționale vechi de sute de ani, cât și unele mai recente. Clădirile în sine prezintă, de asemenea, ultimii o mie de ani, adică sunt unele care evocă perioada vikingă, dar și clădiri agricole din secolul al XX-lea. Muzeul prezintă în mod interactiv stilul de viață din cei 1.000 de ani menționați, uneltele de pescuit și vânătoare, viața agricolă, artizanatul și tradițiile culturale locale. Dacă sosim la momentul potrivit, putem ajuta la hrănirea animalelor din fermă, iar cei care sunt interesați de obiectele de la începutul secolului al XX-lea sau de instalațiile contemporane realizate de copii, își vor găsi aici distracția. Desigur, întotdeauna există și cei nemulțumiți cu orice bogăție de informații – își pot potoli setea în biserica de lemn de lângă muzeu sau în Muzeul Fiordului de lângă port.

Lærdalsøyri – centru de somoni

Foto: Shutterctock

itoreasca localitate de lângă râul Lærdalselvi este un loc perfect pentru o relaxantă vizită la țară după o drumeție mai consistentă pe apă și/sau pe uscat. Desigur, putem face și invers: datorită locației și oportunităților gastronomice și de cumpărături, Lærdalsøyri este o bază excelentă pentru a explora regiunea Lærdal. În trecut, orașul a fost un important centru comercial între estul și vestul Norvegiei, fiind uluitor nu numai prin peisajul înconjurător, ci și datorită patrimoniului său arhitectural: unele dintre cele 161 de case din lemn din orașul vechi au fost realizate de mai bine de 300 de ani. Clădirea restaurantului Laksen nu face parte dintre ele, dar merită vizitată pentru mini-expoziția și friptura de somon. Cine vrea să știe de ce este roșie carnea de somon, cum supraviețuiesc iernii în râul Laerdal înghețat, cu ce viteză și cât înoată, de ce nu mănâncă atunci când se îndreaptă pe râu în sus spre locul de reproducere, să meargă în centrul de somon sălbatic din apropiere – aici sunt șanse mari să primească răspunsuri la toate întrebările legate de somon.

Cascada Vettisfossen

Foto: Getty Images

Situată la nord de Årdalstangen, la poarta celei mai estice ramuri a fiordului, lângă localitatea Årdal și fiind sub protecție naturală din 1924, cascada Vettisfossen nu este pusă în serviciul producției hidroenergetice. Apa ajunge în secțiunea inferioară după 275 de metri de cădere liberă. Potrivit multora, aceasta este cea mai frumoasă cascadă din regiune. Dacă vrem să o admirăm, trebuie să mergem într-un scurt pelerinaj: ajungem la ea printr-o plimbare de 3-4 ore de la Årdal.

Calea ferată din Valea Flåm

Foto: Getty Images

Flåmsbana, secțiunea de 20 de kilometri dintre stația montană Myrdal de pe linia spre Bergen și Flåm de lângă fiordul Aurland este una dintre cele mai abrupte linii de cale ferată cu ecartament standard din lume, cu o diferență de nivel de 865 metri. Traseul sinuos presărat cu tuneluri este însoțit de o panoramă paradisiacă, cu vârfuri înzăpezite de munte, margini de stâncă verzi și aspre, precum și cascade. Pe linia construită timp de 16 ani, inaugurată în 1940 și electrificată până în 1944 sunt opt opriri (printre ele Cascada Kjosfossen), unde pot coborî cei care doresc să meargă mai departe pe jos sau cu bicicleta și pot urca cei obosiți de diferențele de nivel.

AMI MÉG ÉRDEKELHET