A bográcsozás aranyszabályai – 5 kérdés és válasz a szabadtéri főzésről

„Első bográcsozóként" számtalan problémával találhatjuk szemben magunkat. Hol és hogyan rakhatunk tüzet, milyen legyen a bogrács, hogyan főzzünk benne? Íme, a válaszok a legfontosabb kérdésekre!

Fotó: Shutterstock


A bográcsozás alapfeltételei: miután a tűzrakó helyet gondosan kiválasztottunk figyeljünk arra is, hogy a lángok körül-felett legalább háromméteres körben ne legyen éghető anyag – beleértve a belógó faágakat is. Mindig legyen a közelben oltásra használható anyag (víz vagy homok) és a tüzet sose hagyjuk felügyelet nélkül. Szeles idő esetén mindezekre fokozottan figyeljünk!

1. Hogyan rakjunk tüzet?

Ha lehet, ne használjunk a gyújtáshoz mesterséges gyújtóst. Gyűjtsünk száraz füvet, avart, vékony botocskákat, majd ezekből készítsünk tűzmagot, amit egyre nagyobb botokkal borítsunk be, piramisszerűen. Ahogy a tűz ereje növekszik, egyre nagyobb hasábokat tehetünk rá. Ezek a fadarabok sose lógjanak ki a tűzrakó helyről. A fát mindig határozott mozdulattal tegyük az égő tűzre, élő, nedves fát pedig sose használjunk, mert nagyon füstöl és pattog.

2. Milyen tűzön főzzünk?

A főzéshez próbáljunk mindig közepes vagy kisebb tüzet rakni – a kisebb lángokat ugyanis könnyebb toldani, míg a nagy tüzet nehezebb gyengíteni. Általában egyébként is igaz, hogy a bográcsos étkeket lassan, rotyogtatva kell főzni, lassú, egyenletes, de lobogó tűzön. Ha fúj a szél, takarással óvjuk a lángot, különben nem melegít egyenletesen.

Fotó: Unsplash

3. Milyen legyen a bográcsüst?

A rézbográcsban egyenletesen fő az étel, mivel a réz jó hőelosztó. Ellenben könnyen elszíneződik savas, ecetes környezetben. A vasbogrács nem kényes, de ha sokáig nem használjuk, könnyen berozsdásodik – ezért gyakran zsírral bekenve teszik el. A sérülékeny zománcos üstöt könnyű tisztán tartani, ám a legjobb választás mégis a rozsdamentes bogrács, amelynek ára borsos, de időállóbb és praktikusabb is a társainál.

4. Mi a teendő, ha már fő az étel?

Bármilyen egytálételt megfőzhetünk bográcsban. Az üstöt állítsuk kényelmes magasságba, úgy, hogy a láng ne érje az alját. Az ételeket nem szabad kevergetni, helyette hirtelen mozdulatokkal forgassuk a bográcsot.

5. Milyen a biztos tűzoltás?

Miután végeztünk a főzéssel, mindig oltsuk el a tüzet. A tűz a parázsból visszagyulladhat, ezért öntsük le vízzel, végül szórjuk le homokkal is. Távozáskor a kezünkkel még érdemes ellenőrizni a tűzrakó hely hőmérsékletét.

A tűzrakásról

Fotó: Unsplash

  • Erdőn-mezőn, kirándulóhelyeken csak és kizárólag az arra kijelölt helyen gyújthatunk tüzet.
  • A kerti grillezés, bográcsozás bármikor megengedett, de csak állandó felügyelet mellett.
  • A piknikezést Romániában külön törvény szabályozza. Bővebb információ itt.
AMI MÉG ÉRDEKELHET