A legrégebbi épületek, amelyeket még mindig megcsodálhatunk

Az emberek már több ezer évvel ezelőtt is tudták, miként kell időtálló épületeket tervezni és építeni. Íme, a bizonyítékok!

Fotó: Getty Images

Ha ősi építmények, akkor általában először a Stonehenge vagy a gízai piramisok jutnak eszünkbe, pedig világszerte megtalálhatók ezeknél is régebbi épületek, szentélyek vagy temetkezési helyek. Ezek közül mutatunk meg 8 látogatható építményt.

Knap of Howar, Skócia

Fotó: Instagram

A történészek szerint ez Európa legrégebbi, ma is álló épülete: 5500-5700 évvel ezelőtt készülhetett el. A Papa Westray-szigeten lévő kőépületek valószínűleg összefüggő épületcsoportok voltak. A romok között ma már csak két lakás vagy szoba maradt fent.

Ġgantija ikertemplom, Málta

Fotó: Instagram

Az újkőkorszaki templomegyüttes 5200-5600 éve épülhetett a Máltához tartotó Gozón. A kutatók szerint a termékenység istenének szentélye volt, ahol állatáldozatokat mutattak be. Ma már az UNESCO Világörökség része.

Tarxien templom, Málta

Fotó: Instagram

Egy másik máltai újkőkorszaki templomegyüttes első épülete i. e. 3250 körül készülhetett el. A legrégebbi építmény szinte teljesen az enyészeté lett, de a maradványok alapján a többi templomot is rekonstruálni tudták. Az alaprajz nagyon jelentős építészeti remekműre utal, szimmetrikus, babformájú termekkel.

Shunet El Zebib, Egyiptom

Fotó: Instagram

A homok és az áradások mélyen maguk alá temették az ősi egyiptomi építményt, amelyet a modern technológiák segítségével sikerült feltárni. A Nílus völgyében, i. e. 2750 körül épült sírhelyek még a gízai piramisoknál is régebbiek.

Barnenez, Franciaország

Fotó: Instagram

Barnenez i.e. 4850-ben, az újkőkorszakban a La Manche-csatorna melletti dombra épült. Őskori Pantheonnak is nevezik, hiszen 11 sírfolyosót és 2 nagy sírkamrát tártak fel itt. Bár földünk második legrégebbi építménye, a XX. századig sajnos nem úgy bántak vele, mint egy értékes örökséggel (elhordták a köveket építkezésekhez), ám azóta, amennyire tudták, helyreállították a kőépítményt.

West Kennet Long Barrow, Egyesült Királyság

Fotó: Instagram

A dél-angliai temetkezési helyet i. e. 3600-ban építettek, a domboldalban összesen 5 sírkamrát tártak fel. A kőkorszaki maradvány az archeológusok szerint 400 évvel régebbi, mint a Stonehenge, és közel 1200 évig használták sírhelyként. A kamrák az alaprajz szerint egyenlőszárú háromszög alakúak és 46 sírt találtak bennünk. A halottak 20-30 év különbséggel hunytak el, ezt követően az itt élők már szent helyként tisztelték az építményt.

Newgrange, Írország

Fotó: Instagram

Az egyik legnagyobb megmaradt ősi épület. Az időszámításunk előtti negyedik évezredben épült sírhely alaprajza kereszt formájú a föld alatt. A dombot körülvevő kőgyűrű majdnem teljesen ép. Magas rangú személyek temettek ide, a köveket pedig a korra jellemző módon geometrikus formákkal díszítették. A téli napfordulón úgy süt be a nap a bejáraton, hogy fényárban úszik az amúgy teljesen sötét kamra.

II. Kurus perzsa király sírja, Irán

Fotó: Instagram

II Kurus, az Óperzsa Birodalom alapítójának sírhelye az első földrengésbiztos épület a világon. A síremlék i.e. 600 évvel épült, az UNESCO Világörökség része. A sírkamra egy külön rekeszben van a föld alatt, így az akkor sem sérülne meg, ha összedőlne a kőépítmény.

AMI MÉG ÉRDEKELHET