Atracția misterioasă a Egiptului: Abu Simbel, orașul templu

Spectaculosul templu din secolul al 13-lea î. Hr. a fost construit de Ramses al II-lea - iată secretele uneia dintre cele mai importante monumente antice, Abu Simbel din Egipt.

Foto: Profimedia



Templele de la Abu Simbel fac parte din 1979 din Patrimoniul Mondial UNESCO, chiar dacă nici Marele Templu, nici Micul Templu nu se mai află la locul original. Marele templu a fost dedicat principalilor zei egipteni ai epocii, Ra-Harakhte, Ptah și Amun-Ra, iar Micul Templu zeiței Hathor, care apare sub forma lui Nefertari, soția lui Ramses. La construcția barajului de la Assuan, care asigură jumătate din producția de energie a Egiptului, în 1963 a început dezmembrarea sanctuarului, pentru ca apoi să fie reconstruit pe un loc mai sigur.

Astfel, templele se află astăzi pe o insulă a Lacului Nasser.

Foto: 123rf

Cercetătorul elvețian al Orientului Mijlociu, Johann Ludwig Burckhardt, a fost primul european care, pe 22 martie 1813, a văzut templul Hathor al lui Nofertari (Micul Templu) la Abu Simbel. Cercetând zona, Burckhardt a găsit și Marele Templu al lui Ramses la II-lea, acoperit aproape complet de o dună de nisip. Din acest motiv a fost nevoie de mult timp pentru a explora aceste structuri uriașe, care azi se află pe locul doi în topul celor mai importante monumente istorice dezgropate din Egipt, după piramidele din Giza.

Sculpturile de la intrarea în biserica principală au o înălțime de 30 metri .

Marele Templu este format din mai multe camere, iar Micul Templu se găsește la o distanță de 150 metri. O curiozitate importantă în ceea ce privește locația lor: înainte ca templele să fie mutate, de două ori pe an soarele strălucea prin poarta Marelui Templu, luminând trei dintre cele patru statui de zei din sanctuar, ale zeilor creatori – al patrulea, Ptah a fost legat de moarte, deci nu merită lumina soarelui. Aceste două zile ale anului sunt 21 februarie și 21 octombrie - cele două zile reflectă datele nașterii și încoronării lui Ramses al II-lea, dar cum anul solar egiptean și calendarul nostru nu se potrivesc, există diferențe între aceste date. Toată construcția și ornamentarea întregului sanctuar, ca și povestirile de hieroglife sunt despre viața, faptele și lauda zeilor egipteni.

Galerie foto

Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: Profimedia


Foto: Profimedia


Foto: 1123rf


Foto: 123rf


Foto: Profimedia


Setul live al trupei WhoMadeWho de la Abu Simbel 

youtu.be

WhoMadeWho live at Abu Simbel, Egypt for Cercle


AMI MÉG ÉRDEKELHET