O țară diversă, prietenoasă, accesibilă – Albania în 10 zile (Partea a II-a)

Albania s-a dezvoltat extraordinar în ultimii ani și merită să îi dedicăm o vacanță!

Majoritatea oamenilor care merg în vacanță în Albania se mulțumesc să se relaxeze pe plajă – la un preț mult mai accesibil decât în altă parte. Cu toate astea, Albania merită vizitată și de cei care preferă o vacanță activă și în loc de înot le place să-și petreacă timpul explorând curiozități istorice și atracții naturale. Lor le oferim un posibil itinerar de zece zile - mai jos găsești partea a II-a.

Riviera Albaneză 

Trecând pasul, ajungem pe coasta sudică, unde stațiunile populare se aliniază una după alta. Momentul este perfect, o zi mai relaxată va fi binevenită la mijlocul călătoriei. Acum 10-15 ani cu greu auzeam despre o vacanță la plajă în Albania, dar în prezent această parte a coastei devine din ce în ce mai populară – poate puțin prea mult. Hoteluri uriașe se construiesc în ritm rapid, și mulți susțin că trebuie să mergem acolo acum, pentru că în câțiva ani va fi aglomerat și prețurile vor fi mari. Plajele sunt de obicei cu pietriș, singura excepție fiind Ksamil, situată mai la sud, unde ne putem relaxa pe un nisip alb fin. Ușor accesibile cu mașina, plajele sunt deja destul de aglomerate în plin sezon, dar cu puțină ingeniozitate putem găsi și golfuri mai ascunse.

Parcul Național Butrint

Foto: Shutterstock

După odihna de pe plajă, Parcul Național Butrint, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, promite o experiență deosebită atât ca rezervație naturală, cât și ca sit de monumente istorice. O colecție absolut fantastică din numeroase epoci poate fi văzută aici – de la ruinele unui templu construit în secolul al VI-lea î. Hr. până la un teatru din secolul al III-lea și turnul venețian ridicat în secolele al XV-lea și al XVI-lea. Zona este un manual de arhitectură complet, într-un peisaj magnific: în timp ce ne plimbăm prin zona ruinelor avem parte și de o vedere a golfului. Turul parcului național este un program de câteva ore, așa că după-amiaza vom avea timp și pentru relaxare și plajă.

GJIROKASTRA

Foto: ww.abenteueralbanien.de

Gjirokastra este un drăguț orășel istoric, cu trei atracții principale. Mai întâi merită să urcăm la cetate, deoarece oferă o panoramă superbă a așezării. Apoi este indicat să ne plimbăm pe străzile fermecătoare ale orașului vechi - casele cu două sau trei etaje construite în secolul al XVII-lea sunt și ele pe lista Patrimoniului Mondial. În final, este o idee bună să vizităm una dintre vechile locuințe tradiționale, de exemplu Casa Skenduli, păstrată în forma sa originală, astfel încât să putem arunca o privire asupra modului de viață din acea perioadă.

Kruja

Cetatea Kruja este mândria Albaniei, aici s-a născut Skanderbeg, care din Kruja a respins atacurile turcilor. Principala atracție este, desigur, castelul, care oferă priveliști minunate asupra orașului, dar și fermecătorul bazar de la baza scărilor care duce la castel este, de asemenea, foarte popular în rândul vizitatorilor. Acesta din urmă are o istorie de 450 de ani și până astăzi găsim aici produse lucrate manual, ca de exemplu niște țesături realizate cu măiestrie artistică.

Faptele eroice ale lui Skanderbeg pot fi văzute în muzeul deschis în 1982 în castel, care este unul dintre cele mai importante și mai vizitate muzee din țară. Merită să rămânem până la sfârșitul după-amiezii pentru că atmosfera apusului este extrem de frumoasă, mai ales însoțită de cântecul din minaret care cheamă la rugăciune.

Alpii Albanezi

Nu este exagerat: Albania se poate mândri cu atracții pentru un întreg continent. După orașele istorice și zona de vacanță de pe litoral, la sfârșitul călătoriei noastre ne îndreptăm din nou către un altfel de teren. În peisajul fermecător al Alpilor Albanezi, drumul șerpuiește între pini străvechi, pajiști alpine și stânci albe, în timp ce am prefera să ne oprim la fiecare cotitură pentru a face fotografii. În urmă cu un an sau doi era destul de greu să ajungem aici, dar construcția drumului asfaltat până la micul sat Theth din adâncul parcului național a fost finalizată, așa că nu este loc de obiecții – cine suportă serpentinele, poate porni liniștit la drum. Peisajul este superb, cascade și lacuri colorate se ascund printre vârfurile munților, dar la această înălțime este cu câteva grade mai răcoare decât pe plajă, așa că este indicat să avem la noi un pulover sau o jachetă.

Această regiune este, de asemenea, excelentă și pentru o vacanță complet independentă. Un traseu popular este pasul dintre Theth și Valbona, care este traversat de obicei ca parte a unei drumeții de trei zile. Cel mai popular scenariu este ca drumeții să ajungă cu autobuzul de la Shkodër la Koman, situat la colțul sudic al lacului de acumulare Komani. De aici iau feribotul peste râul îndiguit Drin până la Fierza, unde autobuzele îi așteaptă deja să-i ducă mai departe la Valbona. De obicei își petrec aici prima noapte și apoi a doua zi, într-o drumeție de 17 kilometri, trec pasul înainte de a-și ocupa următoarea cazare în Theth. Apoi, în a treia zi, din acest mic oraș ne putem întoarce la Shkodër cu mașina sau autobuzul. Desigur, aceasta este doar una dintre numeroasele opțiuni, cei care iubesc munții pot merge și într-o drumeție de mai multe zile în zonă.

Sfaturi practice

Trafic

În câteva zile ne putem obișnui cu stilul de condus local, destul de haotic. Nu doar șoferilor imprevizibili trebuie să le acordăm atenție pe drum, ci și câinilor fără stăpân și măgarilor.

Prețuri de cazare

O veste foarte bună legată de hoteluri este că prețurile sunt destul de prietenoase. Pentru 30-35 de euro putem dormi într-un hotel de patru stele, dar există și cu cinci stele la 50 de euro, mai ales în pre- și post-sezon.

Plată

Este indicat să avem suficienți bani în numerar, deoarece doar în hoteluri și restaurante mari se poate plăti cu cardul. În micile pensiuni de familie și bufete, cardurile nu sunt acceptate de cele mai multe ori, chiar și la benzinării se întâmplă să nu funcționeze terminalul.

Religie

Deși pe hârtie două treimi din populație este musulmană, destul de puțini practică această religie. Musulmanii se înțeleg foarte bine cu creștinii, pacea religioasă și toleranța sunt exemplare.

Intrare

Nu este necesară viză și nu se cere niciun certificat de vaccinare sau test; nu se impune carantină.

Apă

Pentru consum, spălatul dinților și spălatul fructelor este indicat să folosim apă îmbuteliată.

AMI MÉG ÉRDEKELHET