Egynapos city break – Hollandia a tulipánvirágzás idején! (3. rész)

Amszterdam, Rotterdam, Hága – van miből válogatnunk, ha a tulipánok mellett városnézésre is szakítanánk időt.

Fotó: Shutterstock

A tulipánvirágzás különleges programkavaldkádjában se feledkezzünk meg Hollandia páratlan történlemi, művészeti, gasztronómiai és építészeti emlékeiről – lássuk mire figyelj, ha a virágözön mellett felkeresnéd Amszterdamot, Rotterdamot vagy Hágát!Cikksorozatunk első része különleges programajánló volt, a második részben a tulipán hollandiai történetét mutattuk be, a harmadik részben pedig city break-tippeket adunk.

Mi vár ránk Amszterdamban?

Fotó: Shutterstock

Nagyon könnyű beleszeretni Amszterdamba, Hollandia csaknem egymillió lakosú fővárosába!

A háztömböket keretező, hangulatos csatornák, a lágyan ringatózó lakóhajók százai, a hatalmas mosollyal kerékpározó tömegek igazán egyedivé és megismételhetetlenné teszik a várost. A páratlan műkincseket rejtő Van Gogh Múzeum és a Rijksmuseum, a Rembrandt-ház, az Anne Frank Ház, illetve a gyerekek kedvencének számító, szupermodern Nemo Tudományos Múzeum több napra elegendő látnivalóval szolgálnak.

Amszerdamot ugyanakkor az utcákon is érdemes, sőt kötelező megélni.

A régmúlt időket idéző Jordaan és a beszédes nevű piros lámpás negyed kellemes sétákra hív, míg a csatornahálózatot a számtalan vízi alkalmatosság egyikén egy-két óra alatt körbehajókázhatjuk. Ha pedig igazi ritkaságokra fáj a fogunk, vesszünk el a világ legnagyobb bolhapiaca, az IJ-hallen zsibongásában. Figyelem: alkudni itt nemcsak szórakoztató, hanem egyenesen kötelező.

​Egy nap Rotterdamban

Fotó: Claire Droppert

Az autóval vagy vonattal gyorsan teljesíthető távoknak, no meg a kiváló közlekedési hálózatnak köszönhetően kalandozásaink során átugorhatunk Hollandia két másik nagyvárosába, Rotterdamba és Hágába is. Mindkettőt érdemes bejárni, ugyanis az országnak – és lakóinak – más-más arcát mutatják.

Rotterdam igazi 20. századi főnix.

Európa legnagyobb kikötővárosát a nácik 1940-ben porig bombázták, alig maréknyi történelmi épületet hagyva sértetlenül. A romok azóta eltűntek, a város újjászületett, és modern, meghökkentő építészeti megoldásaival mindenkit kérlelhetetlenül magával ragad! Itt még a központi vasútállomás is a futurizmus netovábbja. A 2014-ben átadott monstrumhoz feltétlenül kanyarodjunk el, ha pedig a legvagányabb dizájnerruhákra és kiegészítőkre vadászunk, a Korte Lijnbaan sétálóutcáit keressük fel. Egy rendhagyó ebédre a 36 ezer négyzetméteres vásárcsarnokba, a Markthalba térjünk be, ahol hipermodern környezetben a tengeri herkentyűktől a legendás sajtokon át a mi franciakrémesünkre hajazó, de szigorúan téglatest formára vágott tompoesig Hollandia összes finomságát végigkóstolhatjuk.

A kávéhoz ne felejtsünk el stroopwafelt, vagyis helyben sütött, karamellával töltött ostyát rendelni.

Fotó: Shutterstock

Délután tegyünk egy sétát a régi kikötőben, majd csodáljuk meg Piet Blom tervező remekét, a híres Kockaházakat. A rikítósárga absztrakt épületegyüttesnek mind a 38 eleme 45 fokban döntött, így egy-egy sarkán áll. Az egyikben pár éve múzeum működik, így belülről is felfedezhetjük ezt a nem mindennapi lakóparkot. A 800 méter hosszú Erasmus híd sem utolsó látvány, de a város legöregebb templománál, a Laurenskerknél se feledjük tiszteletünket tenni. Az 1525-ben átadott gótikus katedrális valami csoda folytán épségben átvészelte a világháború pusztítását, így minden bizonnyal a régi Rotterdam legértékesebb építészeti emléke.

​Egy nap Hágában

Fotó: The Hague & Partners/Arjan de Jager

A gyalogosan kényelmesen bejárható Hágába érkezve mindenekelőtt egy alapos reggelivel kezdjük a napot: a város legjobb brunchkínálatával a Walter Benedict büszkélkedik, a vegán finomságok után áhítozók körében pedig a központtól kicsit távolabb eső, 2021-ben megnyitott Birdflower a legfelkapottabb desztináció. Stílusos reggelink után a délelőttöt szánjuk a kultúrának: tekintsük meg a Mauritshuis Múzeum (nyitóképünkön) világhírű tárlatait!

Vermeer remekműve, a Leány gyöngy fülbevalóval megér egy kis sorban állást.

Fotó: Shutterstock

A művészetek világát követően pedig még egy kis gasztronómia!

Bármilyen étrendet is követünk, Európa legnagyobb vásárcsarnokában, a Haagse Marktban garantáltan találunk ízlésünknek megfelelő harapnivalót! Itt vár ránk Hollandia egyetlen fedett bevásárlóutcája is, az UNESCO világörökségi listáján szereplő De Passage, amely nemcsak luxustermékeket kínáló boltocskái, hanem építészeti megoldásai miatt is figyelemre méltó. Ha pedig még bírja a lábunk, sétáljunk el a Binnenhofhoz, azaz a holland parlament épületéhez, a királyi székhelyként szolgáló Noordeinde-palotához (ha a homlokzaton piros zászló lobog, a király éppen az épületben tartózkodik!) vagy az ENSZ Nemzetközi Bíróságának otthont adó Béke Palotához.

A naplementében azonban már a Scheveningen tengerpart egy remek étterméből gyönyörködjünk!
AMI MÉG ÉRDEKELHET