Hol beszélnek Európában a legjobban angolul, és hogy teljesít Románia, illetve Magyarország?

Az angol a legelterjedtebb második nyelv a világon, vagyis bármerre utazunk, nagy eséllyel angolul tudjuk megértetni magunkat a helyiekkel. De vajon mire számíthatunk ebből a szempontból Európában?

Fotó: Shutterstock


Az Education First (EF) globális oktatási vállalat minden évben rangsorolja az angol nyelvtudás szempontjából legjobb (és legrosszabb) országokat. A listát az EF standard angol nyelvi tesztjein részt vevő 2,2 millió felnőtt eredményeit elemezve állították össze.

A 2022-es évhez hasonlóan ismét Hollandia végzett az első helyen 647 ponttal, amelynek lakói Európában és a világ 113 vizsgált országa közül is a legjobban beszélték az angolt, mint idegen nyelvet. Az első tízben globálisan csak két Európán kívüli ország található: Szingapúr (2. hely) és Dél-Afrika (9. hely). A „nagyon magas szintű" nyelvtudással büszkélkedő országok között van Ausztria is, amely 616 ponttal a 3. helyen végzett. A következő három helyet skandináv országok, Dánia, Norvégia és Svédország uralják, őket követi Belgium, Portugália, Németország, Horvátország és Görögország.

Fotó: Shutterstock

Románia, amely világszinten a 15., Európában pedig a 13. helyen áll (596 ponttal), a „magas szintű" angol nyelvtudással rendelkező európai országok közé sorolták, akárcsak Magyarországot, amely 588 ponttal globálisan a 17., Európában pedig a 15. helyen áll. Lengyelország, Finnország, Bulgária,Szlovákia, Litvánia, Luxemburg, Észtország, Szerbia, a Cseh Köztársaság és Svájc szintén „magas szintű” besorolást kapott az EF-től.

Fotó: Shutterstock

Ugyanakkor a legnépszerűbb európai úti célok közül több is csak „közepes" szintű angol nyelvtudással rendelkezik.
Franciaország 2021-ben még a „magas szintű" kategóriába tartozott, idénre azonban 531 ponttal világszinten a 43., Európában pedig a 39. helyre esett vissza – ez a legalacsonyabb a felmérésben szereplő észak-európai országok közül. Olaszország és Spanyolország 535 ponttal szintén a "közepesen jó" kategóriába esett, globálisan a 35., illetve 37., Európában pedig a 32., illetve 33. helyre került – hasonlóan a 2022-es helyezésükhöz. Ám annak ellenére, hogy Spanyolország, Olaszország és Franciaország számos európai országnál alacsonyabb helyezést ért el, a fővárosaikban magas szintű az angol nyelvtudás.
AMI MÉG ÉRDEKELHET