Lehet sztressz nélkül is! Így bérelj autót a nyaralás során!

Az autóbérlés díját elsősorban az időtartam és az autó mérete határozza meg, ám emellett számos további fontos tényezőt is figyelembe kell vennünk – lássuk melyek ezek!

Fotó: Shutterstock

Sok a csomagunk, fontos a kényelem, csakis autóval közelíthetjük meg az úti célunkat vagy éppen üzleti úton vagyunk, amelyen be kell osztanunk az időnket – számos oka lehet annak, hogy autót bérlünk, ám nem mindegy, miként tesszük. A tervezéstől a leadásig sok részletre kell odafigyelnünk ahhoz, hogy az autóbérlés ne vegyen el az utazás élményéből, hanem hozzáadjon ahhoz.

FOGLALÁS

Foglaljunk előre, főleg, ha fontos, hogy milyen jellegű autót szeretnénk – másképp lehet, hogy csak egy kisautó áll rendelkezésre, miközben mi egy SUV-ban gondolkodtunk. Hasonlítsuk össze a különböző cégek ajánlatát az adott időszakra, mivel az árak nagyban függenek az aktuális akcióktól, illetve a kereslettől és a kínálattól. Figyeljünk arra is, hogy a nettó vagy bruttó árat tüntetik fel, ne érjen minket a hidegzuhany a fizetéskor.

ÁTVÉTEL/LEADÁS

Fotó: Shutterstock

A bérelt autót legegyszerűbb a repülőtéren vagy vasútállomáson átvenni, ráadásul itt hosszabb a nyitvatartási idő és nagyobb a választék, ám ennek is van felára – spórolhatunk azzal, ha egy városi telephelyen intézzük mindezt. Előfordulhat, hogy más településen adnánk le az autót, mint ahol átvettük. Multinacionális cégek esetében ez lehetséges, de megkérik az árát. Gondoljuk át, hogy ez megéri-e az így megspórolt időt és vezetést.

BIZTOSÍTÁS

Fontos ellenőrizni, hogy a bérleti díj tartalmazza-e a biztosítás összegét is, és ha igen, az pontosan mire terjed ki. Ugyanezt nézzük meg az utasbiztosításunk vagy a hitelkártyánkhoz esetleg tartozó biztosítás esetében is. Lényeges, hogy elegendő pénz legyen a bankszámlánkon, hiszen egy adott összeget kaucióként zárolnak, amit az autó leadása után kapunk vissza.

ÜZEMANYAG/HIBALISTA

Fotó: Shutterstock

Alaposan nézzük át az autót átvétel előtt, és dokumentáljuk az esetleges hibákat és sérüléseket, nehogy átadáskor vita legyen ebből – általában kapunk egy ellenőrző listát erre a célra. Sok helyen megkérik az árát annak, hogy telitankkal adják át az autót, előfordulhat, hogy jobban járunk, ha elvetjük ezt az opciót, és magunk tankolunk.

FELSZERELTSÉGEK

Gondoljuk jól át, milyen extrafelszereltségekre van szükségünk. Európában az automata sebességváltós négykerekűeket általában felárral lehet bérelni a kézi váltósokhoz képest. A gyerekülés szintén borsos opció – ha szükségünk van rá, ellenőrizzük, hogy nem-e olcsóbb magunkkal vinnünk. A kölcsönzők külön pénzt kérhetnek a navigációs rendszerekért is, miközben az okostelefonunk is megfelel a célnak.


AMI MÉG ÉRDEKELHET