Autós körút Szlovákiában és Csehországban – 1. rész

Kassa, Brno, Prága vagy Pozsony mind kitűnő célpont egy városnéző hosszú-hétvégéhez, de érdemes akár egy nagyobb autós túrát is rászánni arra, hogy felfedezzük a két ország látnivalóit.

Szlovákia és Csehország gazdag történelmi hagyományokkal rendelkező városai autentikus közép-európai élményt kínálnak.

Kassa

Fotó: 123rf

Jakab-palota, Kassa

Szlovákia és Csehország felfedezését érdemes a Romániához legközelebb eső nagyvárosból, a Szatmárnémetitől mindössze 200 kilométerre lévő Kassáról indítani. Szlovákia második legnagyobb települése katolikus érseki és evangélikus püspöki székhely, de nemcsak egyházi emlékekben gazdag, Kassa mai arculatára a változatos történelem is rányomta bélyegét.

Fotó: Unsplash

A kassai dóm

A Fő téren sétálva hamar átérezhetjük a város hangulatát, és természetesen kihagyhatatlan az Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére emelt látványos dóm, amelynek tornyából kiváló a kilátás a városra. A számos templom mellett a zenélő szökőkút, a színház és az Andrássy-palota is megér egy-egy fotót.

Eperjes, a Szepesi-vár és Zsolna

Fotó: Wikimedia

Szent Miklós-katedrális, Eperjes

Kassáról északra indulva az E50-es úton fél óra alatt a 13. században alapított Eperjesbe érünk, amelynek történelmi belvárosa és gazdag egyházi épített öröksége megér egy megállót. Eperjesről nyugat felé visz tovább az E50-es út, és újabb félóra kell, amíg elérjük Közép-Európa legnagyobb várát, amelyet évente mintegy 200 ezer turista keres fel: a Szepesi vár az UNESCO Világörökség része.

Fotó: Unsplash

Szepesi vár

A közelmúltban alaposan felújított egykori magyar királyi vár építése a 13. században kezdődött az ötezer éve lakott mészkősziklán, és később volt cseh, majd osztrák uralom alatt is. A mozirajongók is jól ismerhetik ódon falait, hiszen itt forgatták az 1996-os Sárkányszív című filmet. Az E50-es úton, a Tátra hegységei között, vadregényes nemzeti parkok mellett elhaladva jutunk el a 180 kilométerre lévő Zsolnába, amely egykoron fontos kereskedelmi központ volt, ma pedig Szlovákia egyik legfontosabb iparvárosa. Felújított óvárosában számos műemléket találunk, a település szíve a hétszáz éves Mária-tér, de látni kell a 13. század óta álló Budatini várat is.

Olomouc és Pardubice

Fotó: 123rf

Olomouc belvárosa

Zsolnáról az E442-es úton továbbhaladva észak-nyugat felé 45 kilométer a cseh határ, Olomouc városáig pedig további 100 kilométert kell megtenni. Az egykoron német többségű Olmütz városközpontjában több kellemes hangulatú teret találunk. Ezek egyike a Felső tér (Horní náměstí), melyen a városháza a 15. századi órája található. Ugyanitt áll a Herkules- és Caesar-díszkút, valamint az UNESCO védelme alatt álló Szentháromság-oszlop. A város másik jellegzetes műemléke az érseki székesegyház, a Szent Vencel-dóm.

Fotó: 123rf

A pardubicei várkastély

Olomoucból az E442-es, majd az E67-es úton továbbhaladva 250 kilométert kell megtennünk Prágáig, de 100 kilométerrel a főváros előtt még érdemes megállni az Elba-folyó partján fekvő Pardubicében, ahol megcsodálhatjuk a hangulatos főteret, majd felmehetünk a várkastélyba, amelyik Közép-Európa legjobban megőrzött ilyen jellegű épülete.

AMI MÉG ÉRDEKELHET