Autós körút Szlovákiában és Csehországban – 2. rész

A cseh és szlovák városok mind kitűnő célpontok egy hosszú-hétvégéhez, de érdemes akár egy nagyobb autós túrát is rászánni arra, hogy felfedezzük a két ország látnivalóit. Sorozatunk második részében Prágába és Pozsonyba is eljutunk.

Fotó: Unsplash

Szlovákia és Csehország gazdag történelmi hagyományokkal rendelkező városai autentikus közép-európai élményt kínálnak.

Prága

Fotó: Unsplash

Csehország jelenlegi és a Német-római Birodalom egykori fővárosát nem véletlenül nevezték már száztornyú városnak vagy aranyvárosnak. A Moldva folyó bal partján lévő impozáns várat és a közel hatszáz évig épült Szent Vitus katedrálist a 30 szoborral díszített Károly-híd köti össze a Tyn-templom és a Városháza által meghatározott Óvárosi-térrel – ez a két városrész a világ egyik legnépszerűbb turista-célpontja. A Városháza tornyából Prága panorámáját élvezhetjük 50 méteres magasságból, az oldalfalán lévő Orloj pedig a világ legrégebbi, még ma is működő csillagászati órája.

Fotó: Pexels

Prága több száz múzeumában, galériájában, kiállítótermében rendszeresek a kiállítások, és a város utcai kulturális élete is kiemelkedő: pantomimművészek, utcai színházak szórakoztatják az érdeklődőket, akikre az Óváros zegzugos, udvarokkal, átjárókkal tarkított utcarengetegében sétálva is rábukkanhatunk. Az Óvároshoz kapcsolódó egykori zsidó-negyedben számos zsinagógát kereshetünk fel, illetve itt található a híres Régi zsidó temető is.

A Vencel tér és az Óvárosi tér legtöbb étterme és sörözője indokolatlanul drága, de már egy-két utcával arrébb is százával találhatunk megfelelő ár-érték aránnyal rendelkező helyeket.

Brno

Fotó: Unsplash

A cseh fővárosból délkelet felé utazva az E50-es úton 200 kilométer után érkezünk meg a közel 400 ezer lakosú Brnóba, az ország második legnagyobb településére, ahol szintén rengeteg látnivaló vár minket. Maradandó élményt kínál a Spielberg-vár, a gótikus Szent Péter és Pál-katedrális, a 92 méter magas toronnyal rendelkező Szent Jakab-templom, de az egykori és mai városháza is. A modern építészet rajongói felkereshetik az UNESCO Világörökséghez tartozó Tugendhat-villát, míg a Kapucinus-templom az egyik a leghátborzongatóbb látványosság Brnóban, ahol megőrizték a szerzetesek kiszáradt földi maradványait.

Pozsony

Fotó: Unsplash

Brnóból déli irányba indulva, az E65-ös úton érkezünk vissza Szlovákiába, és a Duna partján fekvő fővárosba. A hamisítatlan közép-európai hangulatot árasztó, történelmi belváros képét a folyó felé magasodó, négytornyú vár határozza meg. A kultúrára szomjazó látogató Pozsonyban főleg barokk kori műemléképületek, valamint számos érdekes múzeum és izgalmas galéria közt válogathat, míg a nagyvárosi élményeket kereső turista órákig bolyonghat az élettel teli, nyüzsgő, színvonalas vendéglátóhelyekkel zsúfolt sétálóövezetben. A Fő téren álló Óvárosháza öt évszázad három építészeti stílusát vonultatja fel, tornyából parádés panoráma nyílik a városra, míg a Prímási Palota az egyedülálló pozsonyi falikárpitok otthona, egyben a város legszebb klasszicista palotája.

AMI MÉG ÉRDEKELHET