A Dacia 2025-ben a Sandrider versenyautóval indul majd a Dakar Ralin!

A 2022-ben bemutatott Manifesto koncepciójárműre alapuló Sandrider a Renault és a brit Prodrive versenyautó-műhely együttműködésének gyümölcse.

Illusztráció: Dacia

A Dakar-rali kétségkívül a világ egyik legkeményebb autóversenye. A Dacia Sandrider okosan kihasználja az Ultimate T1+ kategória szabályai által kínált összes lehetőséget, a mobilitásra és az alacsony tömegre összpontosítva, miközben megfelel a versenyzők és a másodpilóták alapvető igényeinek. A jármű tervezésében a leendő pilóták is aktívan részt vettek: a virtuális valóságban tartott munkameneteken osztották meg tapasztalataikat a tervezőcsapatokkal.

Illusztráció: Dacia

A Dacia tervezői által megálmodott Sandrider külső formaterve a lényegre koncentrál, elkerülve a felesleges elemeket. Csak a feltétlenül szükséges karosszériaelemeket tartották meg, mindenféle díszítőelem nélkül. Ugyanilyen megközelítésben, a vezető és a másodpilóta alapvető igényeire összpontosítva, különös figyelmet fordítottak az optimális láthatóságra.

A motorháztető ezért meredeken lejt, a műszerfal felső részét pedig tükröződésmentes anyaggal festették le.

A Sandrider megkülönböztető jegye a moduláris műszerfal, amely lehetővé teszi, hogy minden legénység a saját preferenciáinak megfelelően alakítsa ki az egyes elemek elrendezését. A versenyautó további jellemzői a megerősített, könnyű acélcsöves váz, a karbon karosszériaelemek és a 4x4-es hajtás megnövelt első súlyelosztással a jobb tapadás érdekében.

Illusztráció: Dacia

  • Az innovatív nagyfeszültségű elektromos rendszer a legnehezebb körülmények között is optimális teljesítményen tartja az összes fedélzeti tartozékot. Megfelelő motorhűtést biztosít még akkor is, ha a motor teljes fordulatszámon jár, miközben az autó sebessége alacsony – például homokdűnén való áthaladáskor.
  • A Sabelt üléseket speciális antibakteriális és nedvességszabályozó anyaggal vonják be. A pótkerekeket az ajtók mögötti oldalsó mélyedésekben rögzítették, ezzel is megkönnyítve a használatukat.
  • A kerékrögzítő szegecsek mágnesesek, így egy fémlemezre helyezhetők, elkerülve, hogy elvesződjenek a homokban, ha verseny közben gumiabroncsot kell cserélni. Ezt a megoldást közvetlenül a csapat versenyzőinek tapasztalatai ihlették.
  • A Dakar Rali szélsőséges körülményei között alapvető fontosságú a megfelelő termomenedzsment. Az utastér hőmérsékletének alacsonyan tartása érdekében a Sandrider közvetlenül a jármű karosszériaelemeit alkotó karbonba integrált hővisszaverő pigmenteket használ. A román gyártó szabadalmat nyújtott be erre az eljárásra.

Illusztráció: Dacia

A meghajtásról 3,0 literes, duplaturbós, V6-os motor gondoskodik, amely 359 lóerős teljesítményt és 539 Nm maximális forgatónyomatékot biztosít. Az erőforrás szintetikus üzemanyaggal működik, amelyet a megújuló hidrogén és a megkötött szén-dioxid kombinálásával állítanak elő az alacsony szén-dioxid-kibocsátás érdekében. A Sandrider az elkövetkező időszakban hosszú tesztsorozaton megy keresztül különböző országokban. Az első versenyszereplése október 5. és 11. között lesz a Tereprali-világbajnokság (W2RC) marokkói futamán.


AMI MÉG ÉRDEKELHET