Nézd meg milyen ma Itchan Khala, a mesés kelet fennmaradt emléke

Üzbegisztán egyik világörökségi helyszíne a Selyemút egyik legjelentősebb állomásának számított.

Fotó: PxHere


Üzbegisztán délnyugati részén, a türkmén határhoz közel található Xiva városa, amelynek középkori fallal körbeölelt történelmi óvárosa, Itchan Kala 1990 óta UNESCO világörökségi helyszín. Az óvárost mindössze körülbelül háromszáz ember lakja, de a 90 ezer fős számláló Xiva sem hemzseg a turistáktól.

Fotó: PxHere

Itchan Kala utcáin sétálva olyan érzésünk lehet, mintha egy középkori karavánon utazva várnánk, hogy nekivágjuk a perzsa sivatagnak. A majd 10 méteres falakkal körbevett óváros annak idején a Selyemút egyik legjelentősebb állomásának számított: ez volt karavánok utolsó pihenőhelye, mielőtt a sivatagon keresztül átjutottak volna a mai Irán területére.

Az óváros házai a közép-ázsiai iszlám építészet egyik legjelentősebb képviselői.

Itt jelenleg több mint 50 történelmi emlékmű és 250-nél is több történelmi ház található. Ugyan az épületek nagy részét persze már felújították, a munkálatok során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy ne térjenek el a hagyományos építészeti technikáktól. Emiatt gyakorlatilag egy élő múzeumban sétálhatunk itt.

Fotó: Getty Images

Dzsuma-mecset

A városrész legfőbb látványosságainak a Dzsuma-mecset, a Kalta Minor színes kerámiával díszített minaretje, a nyugati kapu, az arab iskolarendszert képviselő medreszék és a mauzóleumok sokaságai számítanak. Ha a településen járunk, semmiképpen se hagyjuk ki a nyüzsgő bazárokat, próbáljuk ki a tradicionális üzbég konyhát, és ha valami egyedit szeretnénk látni, akkor nézzük meg a helyi bábszínházak előadásait.

Fotó: Shutterstock

Amennyiben jókor utazunk, még a nemzetközi táncfesztiválnak, a Raks Sehrinek is szemtanúi lehetünk, melynek keretében nemcsak megismerkedhetünk a hagyományos üzbég táncművészettel, de kiállításokat, színházi produkciókat is láthatunk – valamint persze megkóstolhatjuk a standokból kínált street food-ot is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET