Udvariasnak lenni Ázsiában? Ezeket az illemszabályokat mindenképpen tartsd be!

Fontos szokások a Közel- és Távol-Keletről, amelyeket tartsunk tiszteletben utazóként!

Fotó: Unsplash

Sokszor még egy szomszédos országban is találkozunk számunkra szokatlan, de a helyiek számára fontos hagyományokkal szokásokkal. Hát akkor a nagyvilágban járva-kelve! Most megismerhetsz néhány fontos szokást, amit mindenképpen vegyél figyelembe, ha Ázsiába utazol.

Cipő nélkül

A legtöbb ázsiai országban arra kell készülnöd, hogy a cipődet azonnal le kell venned, mielőtt belépnél egy lakásba. Vietnámban különösen nagy udvariatlanságnak számít ezt a szokást figyelmen kívül hagyni, mivel az otthon belseje a személyes teret képviseli. Arra is figyelni kell, hogy mindig tiszta lábbal érkezzünk.

Fotó: Pixabay

Vigyázz az evőpálcikával!

Japánban még véletlenül se szúrd bele a pálcikákat a rizsbe, főleg nyilvános helyen, mások társaságában! Ez a szokás ugyanis a halálra, a veszteségre emlékezteti a helyieket, akik egy tál rizst kínálnak fel elhunyt szeretteiknek, majd a pálcikákat függőlegesen az étel közepébe helyezik. Étkezés közben – miközben a levest kanalazod, vagy iszol – inkább a tál tetejére vagy mellé tedd az evőpálcikákat.

El a kezekkel!

A thai emberek viselkedési szokásai nagyban eltérnek az európai kultúrától, így a kézfogás sem divat náluk. Ehelyett egy úgynevezett „wai”-val üdvözölnek, azaz a mellkasuk előtt összeérintik a két tenyerüket. Ezt a köszönést azonban te inkább mellőzd, bőven elég, ha finoman biccentesz a fejeddel. Ezt a biccentést akkor is használhatod, ha valakit feltartasz vagy megzavarsz, mert ez egyfajta bocsánatkérésként is szolgál, de arra is figyelj, hogy ne érints meg senkit beszélgetés közben, és itt is szabadulj meg a lábbelidtől, mielőtt belépnél egy lakásba, templomba.

Fotó: Pixabay

Semmit, ami szúr!

Az ajándékozás fontos rituálé Kínában, még új ismerősök körében is. Fontos azonban, hogy amikor ajándékot választasz, mindenképpen kerüld a vágóeszközöket. Soha ne adj kést, ollót vagy bármilyen más vágóeszközt, mert azok a kapcsolat végét szimbolizálják.

Csakis jobbkézzel

Az indiai ételeket általában az ujjakkal kell fogyasztani, de nem kell kétségbeesned ettől, mivel arra is figyelnek, hogy legyen segítséged. Fogd össze a felszolgált kenyeret, és azt használd kanálként! A bal kezedet viszont felejtsd el, mivel azt tisztátalannak és tiszteletlennek tartják ebben a kultúrában.

Ramadán idején

Amennyiben egy muzulmán országba – például az Egyesült Arab Emírségekbe – utazol a muszlimok által világszerte ünnepelt szent hónapban, nem szabad elfelejtened, hogy az emberek napkeltétől napnyugtáig böjtölni fognak. Cseppet sem illendő, ha ilyenkor olyanok előtt eszel vagy iszol, akik épp koplalnak. Ez persze nem azt jelenti, hogy neked is tartanod kell a ramadánt (idén március 22. estéjétől április 20. estéjéig tart), de csak olyan helyen étkezz ebben az időben, ahol nem zavarsz mást az evés látványával, az ételek illatával.

AMI MÉG ÉRDEKELHET