6 kihagyhatatlan program és látnivaló Európa Kulturális Fővárosában

Bad Ischl igazi gyöngyszem, csodás épületekkel, kanyargós utcákkal és túralehetőséggel.

Fotó: Shutterstock

Európa tavalyi Kulturális Fővárosai, Temesvár, Veszprém és Elefszína 2024-ben az észtországi Tartu és a norvégiai Bodø mellett az osztrák Bad Ischl városoknak adta tovább a megtisztelő címet. Ismerkedjünk most meg az osztrák régió gyöngyszemével, amely a 19. században élte fénykorát és történelmi öröksége mellett tökéletes hely egy hosszú hétvégi kikapcsolódásra.

Séta a belvárosban

Fotó: Shutterstock

Bad Ischl tele van felfedezésre váró látnivalókkal, ezek közül egyértelműen a Kaiservilla a legismertebb, amely I. Ferenc József császár egykori nyári rezidenciája volt. De a legfontosabb látványosság mellett számtalan apróság van, ami miatt érdemes felfedezni ezt a varázslatos várost. Érdemes időt szánni az olyan lenyűgöző építészeti kincsekre, mint a Postahivatal 19. századi épülete, a Trinkhalle, ami az egykori fürdőház volt, vagy a Kurpark, amely igazi oázis a városban. Ezek az épületek és helyek a város gazdag történelméről is tanúskodnak. Bad Ischl kanyargós utcái hamar eszünkbe juttatják majd Bécset is, épületei, utcái különleges bájt árasztanak, mindezt egy csipetnyi pompával.

Zaunerstollen a Zauner cukrászdában

Fotó: Facebook

A Zauner cukrászda kétségtelenül a második legfontosabb látványosság a városban, amelyet kötelező útba ejteni, hogy megkóstoljuk itt a város híres édességét, a Zaunerstollent. A nugáttal és mogyoróval töltött csokikülönlegesség felejthetetlen, akárcsak a cukrászda látogatása maga, hiszen a Habsburg-monarchia idején azon kevés helyek közé tartozott, ahol a császári udvar számára is készítettek édességeket.

Látogatás a Kaiservillában

Fotó: Shutterstock

A Bad Ischl-i látogatás nem lehet teljes a Kaiservilla, Ferenc József császár és Erzsébet császárné, vagyis Sissi egykori nyári rezidenciájának meglátogatása nélkül. Ferenc József császár a villa területét „földi mennyországként” jellemezte, amely ma is lenyűgöző lenyomata a korszak pompájának. Maga a villa csak vezetett túra keretében látogatható, de a parkot szabadon felfedezhetjük. A nyitvatartási időnek mindenképp járjunk utána, télen ugyanis nem látogatható.

A Sirius kilátótorony

Fotó: Facebook

Szintén a túrakedvelők népszerű célpontja a Sirius kilátópont, amely korábban a Hundskogel nevet viselte, ami azt jelenti: „kutyák hegye”. Később a Sirius nevet kapta a Nagy Kutya csillagkép után. Maga a túra nem jelent nagy kihívást, csupán 100 méteres emelkedővel kell számolni, de a kilátás itt is szemet gyönyörködtető. A város déli részén található torony egy dombon magasodik, és buja erdők veszik körül. A toronyban játszótér is van, így a családok számára is remek kikapcsolódást tartogat.

Drótkötélpályával a Katrin-hegyre

Fotó: Shutterstock

Bad Ischl egyik legizgalmasabb programja lehet az utazás a Katrin felvonóval a Katrin-hegy tetejére. A drótkötélpályás utazás mindössze 15 percig tart, de ez idő alatt lenyűgöző panoráma nyílik a tavakra és a környező hegyvonulatra. Az 1950-es évekből származó drótkötélpálya 1400 méterrel a tengerszint felett halad és közel 1000 méterrel Bad Ischl városa fölé visz. Ha pedig túrázni is van kedvünk, kirándulhatunk a környéken, a csúcson pedig megpihenhetünk valamelyik hangulatos étteremben.

Pihenés a Eurothermen gyógyfürdőben

Fotó: Facebook

Ha egy egész hétvégénk, vagy annál is több időnk van Bad Ischlben, a vasútállomással szemben található termálfürdő garantálja a testi-lelki felfrissülést. Gyógykezelések, pezsgőfürdők, masszázs, szauna és spa is vár ránk, ha kipihennénk egy-egy hosszabb túra fáradalmait.

AMI MÉG ÉRDEKELHET