O tradiție interesantă de Paște – 5 + 1 curiozităţi despre berea verde

Spiritul boem a făcut parte întotdeauna din viaţa cehilor, așa că nici nu este surprinzător că interpretează într-un mod special tradiţiile de Paște. De câţiva ani, berea verde este, la rândul ei, o parte integrantă a sărbătorii.

Foto: Shutterstock


Cultura nu cunoaște graniţe, așa că, datorită îndelungatei lor coexistenţe, influenţa germană asupra vieţii cehilor nu a trecut neobservată, fie că este vorba de gastronomie sau de limbă. Deoarece în ambele limbi Joia Mare înseamnă literalmente Joia Verde, cehii au decis să producă prima lor bere verde pentru Joia Mare a anului 2006 – dar oare în ce constă această băutură inedită?

Foto: Shutterstock

1. ORIGINALUL

Berea verde a fost produsă pentru prima dată de fabrica Starobrno din Brno și a fost servită în Joia Mare. Conform declaraţiilor oficiale, aroma și culoarea deosebită a băuturii s-au datorat unei reţete secrete de ierburi medicinale dar, în realitate, s-a adăugat colorant. Fabrica a fost amendată pentru reclama înșelătoare, dar produsul lor a rămas popular.

2. DELICATESĂ PUTERNICĂ

Berea verde este acum obţinută prin fermentaţie inferioară și ca pas final se adaugă la ea lichior – astfel, are mai mult alcool decât o bere tradiţională. În trecut, ca parte a dietei de post și în berăriile mănăstirilor au fost produse beri cu conţinut ridicat de alcool, care au servit ca sursă de bază de nutrienţi și calorii.

Foto: Shutterstock

3. COPIILE

După prima doză de aproximativ 80 de hectolitri, berea verde a devenit rapid faimoasă, iar astăzi este disponibilă la draft în toată Cehia. A devenit rapid un produs preferat al berăriilor artizanale, dar poate fi găsit chiar și în oferta marilor companii multinaţionale.

4. POATE FI ȘI MAI COLORAT...

Compania Lobkowicz a dublat efectul, oferind berea verde produsă de ei, numită Zelený Krasličák împreună cu o bere roșie, Červený Krasličák, care ajunge astfel sub forma unei băuturi bicolore în halbă. Deoarece necesită o tehnică specială de draft, această băutură poate fi consumată doar în berăriile Lobkowicz.

Foto: Shutterstock

5. NU DOAR DE PAȘTE

După succesul uriaș, berea verde nu se mai servește doar de Paște, ci și de Ziua Sfântului Patrick, când în mod tradiţional totul se învârte în jurul culorii verde. În boemia caracteristică cehilor încape și puţină sărbătoare irlandeză, prin urmare, pe lângă bere, restaurantele oferă atunci și un meniu tipic irlandez.

+1. „FRATELE MAI MARE” VERDE

Varianta cehă a absintului, tot de culoare verde, nu seamănă prea mult cu originalul francez, dar are un mare succes în rândul turiștilor. Pentru consumarea băuturii cu până la 80% alcool, cehii și-au introdus propriul ritual: cuburi de zahăr sunt scufundate în alcool, aprinse și apoi consumate împreună cu băutura.

AMI MÉG ÉRDEKELHET