Capitala mondială a ciclismului urban se află în Țările de Jos, dar nu este Amsterdam

Care sunt cele mai favorabile orașe pentru bicicliști, în care majoritatea oamenilor preferă să călătorească pe două roți?

Foto: Shutterstock

Potrivit Global Bicycle Cities Index, marea majoritate a celor mai potrivite orașe pentru ciclism se află în Europa. Analiza a luat în considerare nu doar numărul de drumuri pentru bicicliști care traversează un oraș, ci și factori precum numărul de accidente și furturi, infrastructura, nivelul de investiții în materie de ciclism, numărul de magazine de închiriere și prezența serviciilor comunitare de biciclete. Clasamentul complet este disponibil aici.

5. Amsterdam, Țările de Jos

Foto: Shutterstock

La întrebarea: „Care este capitala mondială a ciclismului urban?”, cei mai mulți oameni ar spune capitala Țărilor de Jos, deși Amsterdam s-a clasat doar pe locul cinci. Orașul rămâne cel mai mult în urmă în ceea ce privește siguranța, cu mai mult de 1.000 de accidente cu bicicleta pe 100.000 de persoane, de aproape cinci ori mai multe decât în Copenhaga, de exemplu.

4. Copenhaga, Danemarca

Foto: Shutterstock

Capitala Danemarcei a depășit Amsterdam în clasament, datorită ratei scăzute a furturilor și a numărul mare a zilelor în care locuitorii nu își folosesc mașina, alegând bicicleta. Pe lângă faptul că investesc masiv în infrastructura pentru bicicliști, danezii nu par să fie descurajați să se urce pe bicicletă nici măcar de-a lungul iernilor reci.

3. Anvers, Belgia

Foto: Shutterstock

În ciuda faptului că Anvers, în Belgia, are mai puține drumuri convenționale pentru bicicliști, s-a clasat pe locul al treilea datorită serviciilor de bike-sharing, a numărului ridicat a zilelor în care locuitorii decid să se deplaseze fără mașini și a numeroaselor evenimente de ciclism.

2. Münster, Germania

Foto: Shutterstock

În orașul german, aproape 40% dintre locuitori folosesc frecvent bicicleta. Münster investește, de asemenea, foarte mult în infrastructură și este, în principiu, un oraș foarte sigur. În plus, se organizează numeroase evenimente de ciclism și chiar și vremea este favorabilă în cea mai mare parte a timpului.

1. Utrecht, Țările de Jos

Foto: Shutterstock

Chiar dacă nu e Amsterdam, cel mai potrivit oraș pentru bicicliști se află tot în Olanda. În Utrecht, mai mult de jumătate dintre locuitori circulă în mod regulat cu bicicleta, ajutați de o infrastructură adecvată. Orașul are o rată scăzută a accidentelor și un nivel ridicat de investiții în ciclism.

AMI MÉG ÉRDEKELHET