Városban, erdőben, országúton – te tudod, hogy mit vegyél fel biciklizéshez?

A kerékpáros-ruházat kiválasztásakor is érvényes, hogy a legfontosabb a réteges öltözködés, nincs azonban szükség feltétlenül mindenre, amit a sportboltok kínálnak.

Fotó: Shutterstock


Nem számít, hogy családi biciklitúrára, kalandos erdei kerékpározásra vagy országúti „üldözőversenyre” készülünk, a réteges öltözködés szabályai minden kerékpárosra érvényesek. A bukósisak alapvető része a felszerelésnek, a gyerekek számára mindenhol kötelező. A kesztyű nyáron is jól jön – nem fog csúszkálni a kezünk a kormányon, és a kellemetlen bőrkeményedéseket is megelőzhetjük vele. A tenyérrészen zselés inzerttel kialakított is kapható. A hűvösebb napokon célszerű merinói gyapjúból készült sapka viselése, erre könnyű felhelyezni a sisakot.

Fotó: Shutterstock

STÍLSZERŰ ÉS TRENDI

Nem kell mindenáron a Tour de France versenyzőihez hasonló, testhez simuló ruházatot használnunk. A városi biciklizés nem rali: egy stílusos városi bringára öltönyben, kosztümben vagy szoknyát viselve is felpattanhatunk – elég csak körülnézni a hipszterektől hemzsegő Berlinben vagy az elegáns Bruges-ben. Fontos, hogy teljes mértékben az útra tudjunk figyelni: öltözékünk ne akadjon bele a láncba, ne kelljen a repkedő szoknyát vagy ruhát fognunk. A réteges öltözködés itt is megvalósítható: egy könnyű blúzra vagy trikóra húzzunk szvettert, poncsót vagy zakót.

MEGÚSZNI SZÁRAZON

Ha egész évben kerékpárral járunk, akkor zivatarokkal is számolnunk kell. Ilyenkor jó szolgálatot tesz nemcsak az összehajtogatható hosszú esőkabát, hanem az irodába érve a száraz zokni is. Jól jöhet egy váltás trikó, ing vagy blúz is. Ha elkap minket egy felhőszakadás, az esőkabát ugyan megvéd, de meleg lesz alatta, és izzadni fogunk. A sok-sok kilométert letekerők a neoprén kamáslit is kipróbálhatják.

Fotó: Shutterstock

PIKNIKKOSÁR HELYETT

A biciklitúrákon és munkába kerekezve is pótolhatatlanok a speciális kerékpárostáskák. Ha drágább, vízálló táskát választunk, gondolnunk kell arra is, hová fogjuk felerősíteni. A különböző rögzítési módszereknek köszönhetően azonban lehet olyan táskánk is, amelyet lecsatolás után hátizsákként vagy válltáskaként is használhatunk. Az olcsóbb változatok esetében a kötelező felszerelés része a táskára való vízálló huzat, amelyet a legtöbb gyártó a táskával együtt kínál. A kerékpárostáskák helyett a kevésbé praktikus hátizsákot és kosarat is választhatjuk, ám a hátizsák előbb-utóbb nyomni fogja a hátunkat, a kosárban pedig megázhatnak a dolgaink. Ha a hátsó csomagtartóra szereljük a kosarat, útközben valami elveszhet belőle.

HOGYAN VÁGJUNK NEKI?

Fotó: Shutterstock

EGÉSZ NAPOS CSALÁDI KERÉKPÁRTÚRA

  • Mit vegyünk fel? Klasszikus szabású, speciális anyagból varrt rövidnadrágot, amely véd a széltől és a kidörzsölődéstől, felszívja az izzadságot és elvezeti a nedvességet, funkcionális anyagból készült trikót, hosszú ujjú fleece felsőt, amely korán reggel és késő este is véd a hidegtől, összehajtható, vízhatlan és szélálló kabátot fényvisszaverő elemekkel, kesztyűt.
  • Mi kerüljön a kerékpártáskába? Esőkabát, egy váltás zokni és trikó, a gyerekek számára nadrág is, a vizespalackokat rakjuk a táska hátsó zsebeibe, ezzel helyet spórolhatunk.

SPORTOLÁS

  • Mit vegyünk fel? Gyorsan száradó anyagból készült, fényvisszaverő elemekkel és a hátrészen mobiltelefon tárolására is alkalmas zsebbel ellátott kerékpárosmezt, ergonomikus ülőbetéttel kialakított kerékpárosnadrágot, vízhatlan és szélálló, ultrakönnyű, összehajtható felsőt fényvisszaverő elemekkel, kesztyű.
  • Mi kerüljön a biciklire? Vizespalack. A mobilt, a bankkártyát, a készpénzt, valamint a testhezálló ruhadarabokat (kerékpárosmellényt, kar- és lábmelegítőt) be lehet rakni a mez hátsó zsebébe.

BRINGÁZÁS MUNKÁBA

  • Mit vegyünk fel? Kesztyűt.
  • Mi kerüljön a biciklire? Csengő.
  • Mi kerüljön a kerékpártáskába? Esőkabát, egy váltás zokni és trikó, vászon bevásárlótáska.
AMI MÉG ÉRDEKELHET