Bordeaux city break – top 5 program a bor fővárosában

Bor, bor és bor. Franciaország hatodik legnagyobb városát, Bordeaux-t átitatja a „hegy leve”. A kulturális élet java a bor köré épül, így sem a château-látogatást, sem a bormúzeumot nem érdemes kihagyni.

Fotó: Unsplash

Bemutattuk, Bordeaux miként vált az utóbbi egy évtizedben európa egyik legmodernebb településévé, és miért választották meg idén a kontinens okosfővárosává. Ám természetesen. Bordeaux nemcsak mai, de régi kincseket is rejt. Nem is keveset!

La Cité Du Vin

Fotó: Shutterstock

Az egyedi tervezésű bormúzeum a város valódi ékkövének számít. A 10 emeletes épület, illetve 55 méter magas tornya számos tematikus túrát kínál. A National Geographic a világ legjobb múzeumai között tartja számon.

Miroir D'Eau

Tipikus, kihagyhatatlan városi látnivalót a Place de la Bourse-on találunk. A klasszicista stílusban épült egykori tőzsde épülete (Palais de la Bourse) és a Vámmúzeum előtt, a tér közepén terpeszkedik a szökőkút táplálta Miroir d'Eau, amelynek vizében tükröződve a két 18. századi épület egészen egyedi látványt nyújt. Az Atlanti-óceánba torkolló Garonne partja pedig ideális egy kis korzózásra.

Château Pape Clément

A B jelű villamos egészen Bordeaux délnyugati kerületéig, Pessacig viszi az utasokat, ahol keressük fel a Château Pape Clément borászatot! Idegenvezetéssel a kert és a pince is bejárható. Az időutazás több évtizedes hordók között kezdődik, majd a kastélyban ér véget, ahol – a 19. századi életérzését sugalló – szállás is foglalható. Bárhol tervezünk borkóstolót a városban, jó választás a Vivino app: részletes leírások alapján válogathatunk a château-k között és a kínálatukban, illetve vásárolhatunk is az alkalmazáson keresztül.

​Les Bassins Des Lumiéres

Fotó: www.bassins-lumieres.com

Szabad fordításban a Fények medencéi. A helyszín az egykori világháborús tengeralattjáró-bázis Észak-Bordeaux-ban. A nemrég két új kiállítással újranyitott térben lenyűgöző művészi fényjátékban lehet részünk, felfedezhetjük Velence kanálisait, épületeit és tereit, a spanyol festő, Joaquín Sorolla szemüvegén keresztül pedig rácsodálkozhatunk a tengerpartok világára és hangulataira.

Vacsora a Melodie-ban

Fotó: restaurant-melodie.fr

A belváros Saint-Pierre negyedében, egy szűk sétálóutcában bújik meg a Melodie étterem, ahol a francia konyha gyönyörei közül a libamáj és talán még egy töltött libanyak is a tányérunkra kerülhet, mielőtt felszolgálnák a helyi desszertet a cannelés-t. Mivel a legjobb éttermek hamar megtelnek, érdemes időben asztalt foglalni. Erre szolgál a La Fourchette applikáció, mellyel előzetes rendelés esetében akár 50 százalékos kedvezmény is elérhető.

AMI MÉG ÉRDEKELHET