TOP 10 – cele mai bune preparate ale bucătăriei franceze

Care este secretul gastronomiei franceze? De ce este atât de populară și cum și-a păstrat toate tradițiile timp de secole? Iată care sunt cele 10 preparate pe care ar trebui să le încerci unul câte unul în timpul unei vacanțe în Franța!

restaurant fine dining
Foto: Unsplash

Ți-am prezentat deja, printre altele, cele mai bune și mai importante specialități ale bucătăriei germane, vietnameze, albaneze și finlandeze, iar acum îți vom arăta cele mai bune zece feluri de mâncare din Franța, locul de naștere al gastronomiei de top. Bazele bucătăriei franceze au fost puse la mijlocul secolului al XVII-lea de către François Pierre La Varenne, care a scris influenta carte de rețete „Le Cuisinier François”. Cartea descria ingredientele, condimentele și specialitățile în funcție de regiune și de sezon. De atunci, această lucrare a reprezentat busola bucătăriei franceze..

1. Boeuf Bourguignon

Foto: Shutterstock

Un preparat clasic francez numit după cele două ingrediente principale, carnea de vită și vinul roșu de Burgundia. În mod tradițional, carnea de vită este înnăbușită în vin roșu, fiind pusă într-o oală de fier cu ciuperci, slănină și ceapă și gătită timp îndelungat la temperatură scăzută. Tocănița groasă și gustoasă este servită în mod tradițional cu piure de cartofi.

2. Bouillabaisse

Foto: Shutterstock

Cândva mâncarea săracilor, supa de pește din Marsilia este acum un aliment de bază în multe restaurante cu stele Michelin. Supa se prepară cu o varietate de fructe de mare - crustacee, crab, pește - gătite într-un bulion picant și piperat și acoperite cu cuburi de pâine prăjită înmuiate în sos rouille, care absoarbe lichidul. Este o supă consistentă care constituie, de asemenea, un bun fel principal.

3. Tarte Tatin

Foto: Shutterstock

Tarte tatin clasică se face cu mere, dar se folosesc și alte fructe - de exemplu, pere sau piersici. Ideea este de a face un caramel într-o tavă, de a înăbuși merele în el, apoi de a întinde aluatul crud peste el, de a-l coace și de a-l întinde cât este încă cald.

4. Supă franțuzească de ceapă

Foto: Shutterstock

Multă vreme, a fost hrana săracilor, deoarece ceapa și pâinea uscată se găseau în cămara tuturor chiar și iarna. În zilele noastre, bineînțeles, o versiune mai bogată este gătită cu vin alb și brânză scumpă topită pe pâinea prăjită.

5. SUFLEU DE CIOCOLATĂ

Foto: Shutterstock

Sufleul de ciocolată este numit după verbul francez souffler, care înseamnă "a sufla". Desertul cu gust bogat, dar ușor, îi răsfață pe francezi încă din secolul al XVIII-lea, dar nu este la fel de ușor și rapid de preparat precum este de înfulecat. Trebuie să fie copt pentru scurt timp pentru a fi perfect, dar nici nu poate fi scos prea repede din cuptor, pentru că se va descompune.

6. Crêpes Suzette

Foto: Shutterstock

Crepes, adică clătita, poate fi un simplu mic dejun sau un desert la sfârșitul unei cine elegante. Crêpes Suzette este specială pentru că vine prăjită în unt caramelizat, iar când este gata, peste ea se toarnă sirop de portocale și este flambată cu lichior de portocale. Dacă asta nu este de ajuns, se servește și cu frișcă proaspătă sau înghețată de vanilie.

7. Quiche Lorraine

Foto: Pexels

Quiche-ul poate fi un fel principal sau un antreu, oricum, este un fel de mâncare foarte simplu: o plăcintă sărată, care poate fi variată la nesfârșit: cu brânză, legume și carne, bacon, șuncă sau somon. Quiche Lorraine are bacon și mai multe tipuri de brânză, așa că merită să începi cu acest clasic.

8. Ratatouille

Foto: Pixabay

”Ghiveciul” franțuzesc este un pic mai elegant, dar, din nou, totul stă în servire. Ratatatouille conține dovlecei și vinete, dacă vrei să faci o versiune de casă, tai legumele și le servești sub în straturi, dacă vrei o mâncare mai elegantă.

9. Terrine

Foto: Shutterstock

Pateul de ficat franțuzesc este servit în mod tradițional cu un sos de fructe acrișor și brioșă prăjită, sau calabash, ca antreu.

10. Blanquette de veau

Foto: Shutterstock

Carnea de vițel și legumele înăbușite într-un sos alb (un sos velouté îmbogățit cu smântână și ou) alcătuiesc un preparat sofisticat, ideea fiind ca totul să fie foarte moale și savuros, după un timp îndelungat de gătire. Nu este ușor să-ți iasă bine, dar peste tot în Franța, oamenii chiar se pricep la asta!

AMI MÉG ÉRDEKELHET