5 moduri unice de a bea cafea din întreaga lume

Unora le place aroma, alții tânjesc după cofeina de dimineață – cafeaua a devenit un element esențial pentru milioane de oameni din întreaga lume.

Foto: Shutterstock


Potrivit Statista, peste un miliard de cești de cafea sunt consumate în fiecare zi în întreaga lume, reprezentând 166,63 milioane de saci de cafea de 60 de kilograme. Numai în SUA, se consumă aproximativ 400 de milioane de cești într-o singură zi. Cafeaua a devenit parte a culturii în multe țări, fiecare dezvoltând una proprie. Iată cinci moduri unice de a prepara și savura cafeaua.

Turcia

Foto: Shutterstock

Cafeaua turcească se prepară prin fierberea boabelor de cafea fin măcinate cu apă și cantitatea dorită de zahăr într-un vas din cupru numit cezve. Când amestecul începe să facă spumă, aproximativ o treime din cafea este distribuită în cești individuale pentru a le încălzi. Cantitatea rămasă este readusă pe foc pentru a face spumă a doua oară, apoi se toarnă în cești. Este indicat să aștepți câteva momente înainte de a bea pentru a lăsa zațul să se scufunde pe fundul cănii. Este o băutură de zi cu zi, dar care face parte și din obiceiurile tradiționale turcești de nuntă.

CITEȘTE ȘI ASTA! DE UNDE PROVINE ȘI CUM ESTE REALIZATĂ CAFEAUA?

Finlanda

Foto: Flickr

Kaffeost, sau "brânza de cafea", este originară din Finlanda și poate fi găsită și în nordul Suediei, în apropiere de granița cu Finlanda. Este o brânză relativ ușoară care capătă o consistență mai cremoasă și o aromă mai dulce atunci când este acoperită cu cafea fierbinte făcută din boabe fin măcinate. Resturile sunt uneori congelate sau acoperite cu fructe de pădure proaspete.

Indonezia

Foto: Shutterstock

Kopi Luwak este printre cele mai scumpe cafele de pe piață. Costul poate ajunge la sute de euro pe kilogram. Este făcută din boabe de cafea care au fost parțial digerate și apoi expulzate de civetele de palmier, un mamifer originar din Indonezia. Semințele sunt apoi procesate cu ajutorul unei prese franceze, a unui aparat de cafea cu picurare sau chiar a unui espressor. Kopi Luwak este o băutură tradițională peste tot, din Sumatra până în Bali, și a fost inițial considerată produs de lux.

CITEȘTE ȘI ASTA! CAFEA ȘI APĂ – CÂND SE BEA? NE AJUTĂ SPECIALISTUL!

Vietnam

Foto: Pexels

Introdusă de francezi în secolul al XIX-lea, cafeaua a devenit o cultură importantă în Vietnam, iar țara este și astăzi unul dintre liderii mondiali în ceea ce privește exporturile de cafea. Vietnamezii nu prea aveau acces la lapte proaspăt, așa că au început să folosească lapte condensat îndulcit și să toarne băutura peste gheață, numită Cà Phê Sữa Ðá.

​Mexic

Foto: Flickr

Pentru mulți, Café de Olla este sinonimă cu cultura mexicană. Condimentele (cuișoare, anason, scorțișoară), zațul de cafea și zahărul prelucrat (numit piloncillo) sunt aduse la fierbere în vase de lut de pământ numite ollas, apoi strecurate printr-o sită cu ochiuri. Tradiția este de a turna cafeaua într-o cană de lut, adesea făcută manual. Cafe de Olla a fost popularizată în timpul Revoluției mexicane pentru a energiza soldații.

AMI MÉG ÉRDEKELHET