Excursie cu mașina în Austria pitorească

Pe lângă natura spectaculoasă, Austria are multe atracţii culturale – un exemplu este orașul Graz, a doua cea mai mare localitate după Viena.

Foto: Shutterstock

Graz, localitatea situată pe cele două maluri ale râului Mur este un punct de plecare nemaipomenit pentru o călătorie de câteva zile sau poate chiar săptămâni cu maşina prin Austria.

​Graz

Foto: Shutterstock

Dacă venim dinspre Ungaria, atunci cel mai uşor este să trecem graniţa la Szentgotthárd, apoi călătorind pe drumul naţional E66, urmat de autostrada A2, ajungem în Graz. Cel mai bine este să începem descoperirea oraşului cu Schlossberg – pe acest deal central putem ajunge cu cea mai abruptă cale ferată din Europa, iar pe drumul înapoi poate fi admirat oraşul vechi, cu atmosferă barocă. Dacă avem mai multe zile la dispoziţie, atunci putem merge şi pe dealurile şi munţii din jurul oraşului - cu trenul sau cu bicicleta. Putem descoperi vinurile din regiunea Stainz, plantele medicinale din zonă sau păstrăvii din crescătorii.

Villach

Foto: Shutterstock

Călătorind mai departe pe autostrada A2, următoarea staţie este Villach, oraş localizat la tripla graniţă sloveno-italiano-austriacă, pe malul râului Drava. Al doilea cel mai mare oraş din provincia Carintia este atrăgător mai ales pentru clima sa mediteraneană. Iar dacă ne plictisim de plimbările pe străzile oraşului vechi, ne putem odihni în Villach Warmbad, băile ce există încă din timpurile romanilor.

Lienz

Foto: Shutterstock

În nord-vestul ţării se află oraşul Lienz, unde putem ajunge călătorind mai întâi pe autostrada A10, apoi pe drumul naţional E66. Oraşul care se mândreşte cu mai mult de 2.000 de ore de soare pe an se află în provincia Tirol şi are o viaţă activă. Una din atracţiile localităţii este proximitatea celui mai mare parc naţional din Austria, Hohe Tauern.

Bad Gastein

Foto: Pixabay

Mergând mai departe spre nord, destinaţia este Bad Gastein, una dintre perlele Văii Gastein. Începând cu drumul care îţi taie răsuflarea, în orăşelul situat la 1.000 de metri deasupra nivelului mării aerul este extrem de curat, nu întâmplător a şi fost reşedinţa de vară a familiei imperiale. Atmosfera locului este dată de cascada Gastein şi de ansamblul de clădiri din jur, datând din perioada Habsburgilor, celelalte atracţii fiind apa termală şi complexul balnear.

Zell am See

Foto: Shutterstock

Conducând spre nord, în provincia Salzburg ajungem la un nou paradis turistic: Zell am See este unul dintre cele mai frumoase locuri din Austria şi unul din cele mai importante centre de sporturi de iarnă. Aşezarea de la poalele vârfului Schmitten, pe malul lacului Zeller, îşi aşteaptă vizitatorii şi în celelalte anotimpuri ale anului cu programe variate: trasee montane, alpinism, călărit sau scufundări.

Salzburg

Foto: Shutterstock

Din mijlocul naturii ne îndreptăm pe autostrada A10 spre centrul cultural aflat la marginea de nord a Alpilor, oraşul Salzburg, care a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO. În centrul vechi, vizitatorul este copleşit de amintirile legate de memoriile lui Mozart. Nu este o coincidenţă faptul că localitatea este supranumită şi Mozartstadt, căci faimosul compozitor s-a născut aici, petrecându-şi mai bine de jumătate din viaţă în acest oraş. Salzburg este şi oraşul festivalurilor de muzică – oricând am ajunge aici, cu siguranţă vom descoperi un eveniment cultural remarcabil.

AMI MÉG ÉRDEKELHET