Drumeții dublu sănătoase – în căutare de plante medicinale în Alpii elvețieni

Elveția este o țară a munților, Alpii acoperind mai mult de jumătate din teritoriul statului. Iată patru regiuni pe care le poți explora cu ușurință pe jos.

plante medicinale în Alpii elvețieni
Foto: Shutterstock

Clima și aerul curat din Alpii elvețieni fac din ei un mediu ideal pentru plantele medicinale, ca să nu mai vorbim de drumeții... În Alpii elvețieni, mai mult de o sută de fermieri cultivă plante alpine care cresc și se dezvoltă în mod natural în solul și clima unice ale țării. O excursie cu rucsacul în spate în Elveția îți va oferi șansa de a explora peisajele sălbatice ale țării și de a afla secretele plantelor medicinale.

Val Poschiavo

Foto: Shutterstock

Este indicat să ajungi cu trenul care duce prin Pasul Bernina până la Val Poschiavo, în cantonul Grisons, cea mai sudică regiune a Elveției, la granița cu Italia. Rhaetian Railway este cea mai înaltă linie de cale ferată din țară, care traversează Alpii. Drumul de basm trece pe lângă ghețari montani, înainte de a coborî în vale.
Explorează trecătoarea pe jos pe traseul Via Albula/Bernina, inclus în patrimoniul mondial UNESCO.
Traseul de 130 de kilometri este împărțit în zece etape, astfel încât poți merge pe jos pe toată distanța - oprindu-te seara la pensiuni de pe marginea drumului – sau te poți urca într-un tren în orice punct de pe drum. O caracteristică specială a regiunii este abundența de salvie medicinală din zonă de la sfârșitul primăverii până vara. De cealaltă parte a trecătorii, în Pontresina, Grădina de Plante Medicinale Ricola este deschisă pentru vizitatori pe tot parcursul anului, dar cel mai bine este de vizitat între mai și septembrie.

Elveția centrală

Foto: Shutterstock

Brienzer Rothorn

La poalele Alpilor, bogate în apă, vara se găsesc dealuri de un verde strălucitor și lacuri glaciare. Aici înfloresc arbori de soc negru în luminișurile umede ale pădurilor și de-a lungul malurilor râurilor și pârâurilor. Dar și teii apreciază solul calcaros al regiunii și umiditatea abundentă. Aici vei găsi unul dintre cele mai noi trasee de drumeție pe distanțe lungi din țară, Traseul Tell, care străbate inima Elveției centrale. Traseul de 209 kilometri leagă cele mai importante șase vârfuri din regiune - Stoos, Rigi, Pilatus, Stanserhorn, Titlis și Brienzer Rothorn. Dacă faci o drumeție pe acest traseu, nu rata cea mai abruptă cale ferată cu cremalieră din lume, pe Muntele Pilatus, și cea mai cale ferată cu cremalieră din Europa, pe Muntele Rigi.

Valais

Fotó: Shutterstock

În acest canton se află al șaptelea cel mai înalt vârf din Alpi, celebrul Matterhorn (4.478 metri), și cel mai înalt vârf din Elveția, Dufourspitze (4.633 metri), iar izma bună și ungurașul din această regiune sunt folosite în multe preparate medicinale. Valaisul este departe de infrastructura industrială și de traficul auto, fiind un adevărat paradis pentru plantele medicinale, pe care le poți admira parcurgând Turul Mont Blanc, una dintre cele mai populare drumeții de lungă distanță din Europa. Dacă mergi doar pentru o zi, parcurge traseul de 16 kilometri până la Pasul Gemmi, unde vei găsi mai multe puncte de belvedere minunate. De asemenea, poți ajunge în vârful pasului și cu telecabina.

Emmental

Fotó: Shutterstock

Aici te așteaptă dealuri sinuoase și vaci care pasc liniștite, cu munți acoperiți de zăpadă în fundal. Microclimatul special oferă un loc ideal pentru roiniță.
Acest peisaj special este cel mai bine de explorat pe două roți.
Terenul accidentat face ca bicicletele electrice să fie populare, acestea fiind permise pe cei aproape 450 km de piste de biciclete dedicate. Poți închiria cu ușurință una de la atelierele din regiune. Dar dacă preferi să explorezi zona pe jos, bineînțeles că poți face și asta.
AMI MÉG ÉRDEKELHET