Orașul sicilian fermecător, complet restaurat după un cutremur

De atunci, a fost înscris și pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Foto: Shutterstock

Un cutremur devastator a distrus complet în 1693 orașul Ragusa din sudul Siciliei. În timpul reconstrucției, s-a avut grijă în mod special să se reconstruiască orașul în stil baroc.

Foto: Shutterstock

Ragusa se află într-una dintre cele mai frumoase zone ale insulei, în valea Val di Noto, din munții Iblai. După cutremurul din 1693, care a devastat întreaga regiune, localitățile din zonă au fost reconstruite succesiv, materia-primă a clădirilor baroce, tuful de calcar alb căpătând în timp o culoare brună.

Foto: Shutterstock

De asemenea, seismul a dat naștere structurii urbane duale a Ragusei, deoarece după cutremur localnicii au început să construiască pe terenuri mai înalte, creând districtul cunoscut de mult timp sub numele de Ragusa Superiore. Membrii aristocrației au rămas însă atașați de "vechea" Ragusa, cunoscută local ca Ragusa Ibla. Prin urmare, aceștia și-au construit casele cu o eleganță nobilă în Piazza Duomo, acum înconjurată de restaurante și cafenele. Există, de asemenea, mai multe biserici și palate baroce faimoase, precum Chiesa del Purgatorio și Palazzo Battaglia, iar Catedrala San Giorgio, aflată în apropiere, oferă o priveliște perfectă asupra centrului istoric.

Foto: Unsplash

Ragusa Superiore, pe de altă parte, este construită într-un stil mult mai modern și este renumită în special pentru podurile sale: Ponte Vecchio, Ponte Nuovo și Ponte Giovanni, toate oferă priveliști minunate asupra Văii Santa Domenica, cu oportunități excelente de drumeții. Dintre toate clădirile, Catedrala Ragusa, dedicată Sfântului Ioan Botezătorul, este cea mai spectaculoasă. Construite pe văile defileului, până în 1926 cartierele au fost considerate două municipalități separate. Odată cu crearea Ragusei unificate, cele două districte sunt conectate prin scara îngustă Santa Maria, care are 340 de trepte.

AMI MÉG ÉRDEKELHET