Un oraș, două țări: în Baarle, va trebui să fii foarte atent dacă vrei să știi în ce stat te afli!

Exclavele și enclavele sunt entități politice ciudate în sine, dar Baarle-Nassau, din Olanda, și Baarle-Hertog, din Belgia, se remarcă chiar și dintre acestea prin relațiile lor teritoriale complexe.

Stradă pustie
Foto: Shutterstock

Orașul Baarle din sudul Olandei se află la doar câțiva kilometri de granița cu Belgia. Interesant este că o parte din el aparține Belgiei. Pentru ca lucrurile să fie și mai complicate, multe dintre casele, străzile și piețele de pe teritoriul belgian aparțin Olandei.

Enclava este o țară fără ieșire la mare, înconjurată în întregime de un alt stat. În prezent, există trei astfel de state: San Marino, Vaticanul și Lesotho, care este înglobat în teritoriul Republicii Africa de Sud. O exclavă este un teritoriu al unei țări care este separat geografic de aceasta și care este înconjurat în întregime de un alt stat. Printre exemple se numără orașul italian Campione din Elveția, Büsingen am Hochrhein din Germania și Baarle-Hertog din Belgia.

Aceasta din urmă este, de fapt, un singur oraș, doar că părți ale acestuia au nume diferite în funcție de naționalitate.

Foto: Shutterstock

Motivele acestei situații absurde datează de acum 800 de ani, când teritoriile Țărilor de Jos au fost împărțite între stăpânii francezi, germani, englezi și olandezi. În 1198, ducele Henric I de Brabant a cedat două așezări lui Godfried, stăpânul orașului Breda, însă a păstrat câteva terenuri din jurul satului Baarle. Aceste parcele erau împrăștiate, dar în două sau trei sute de ani s-a dezvoltat un sat pe ele – însă cele două așezări aparțineau unor stăpâni diferiți.
De-a lungul timpului, cele două sate au crescut și s-au dezvoltat, întrepătrunzându-se.

Foto: Shutterstock

Această situație neobișnuită a fost consemnată în mai multe documente istorice, cum ar fi Tratatul de la Westfalia din 1648 și, după ce Belgia catolică s-a separat de Olanda calvinistă în 1830, Tratatul de la Maastricht din 1843, care a creat o hartă foarte colorată pentru Baarle: douăzeci de exclave belgiene în cadrul Olandei și șapte exclave olandeze în cadrul acestor exclave belgiene.
Locuitorii erau cetățeni ai țării spre care dădea ușa lor.
Timp de secole, locuitorii de la graniță au profitat de acest lucru: și-au amenajat sau și-au zidit ușile de la intrare în funcție de țara care avea taxe mai mici.

Foto: Shutterstock

Părțile belgiene sunt cunoscute sub numele de Baarle-Hertog și sunt amestecate cu zonele olandeze Baarle-Nassau.

Sufixele Hertog și Nassau se referă la Ducele de Brabant (Hertog) și la Casa de Nassau, care deținea castelul din Breda. Titlul de "Lord de Breda" este deținut în prezent de regele olandez, Willem Alexander, iar titlul de "Duce de Brabant" este un titlu onorific al moștenitorului tronului belgian. Orașul are două municipalități, doi primari, două servicii poștale separate, două companii de transport public și două sisteme școlare. Serviciile de electricitate și telefonie sunt furnizate orașului de către companii belgiene, iar apa și gazul de către companii olandeze. Granița este simbolizată prin cruci albe pictate pe pavaje, iar zona dens construită înseamnă că, dacă stai pe terasa unei cafenele, poți să te afli la o masă în Olanda, dar, dacă nu ești atent, scaunul tău poate aluneca în Belgia...

AMI MÉG ÉRDEKELHET