Cum să ne protejăm de căldura sufocantă din maşină

Dacă maşina este expusă la lumina directă a Soarelui, temperatura din interior poate creşte cu 1° C pe minut, ajungând astfel în scurt timp de la 30° C la 70° C.

Foto: Shutterstock

A sosit sezonul estival și perioada concediilor. Mulţi pornesc la drum cu maşina împreună cu copii, bunici și chiar și animale de companie. Pentru a ajunge cu toţii în siguranţă şi sănătoși la destinaţie, trebuie să fiţi atenţi la căldură și la siguranța călătorilor.


Din echipamentul necesar pentru excursiile de vară fac parte ochelarii de soare, o cantitate apreciabilă de lichide, ceva de ronţăit și muzică liniştitoare. Mai mult, dacă aveţi aer condiţionat în maşină, să-l reglaţi în aşa fel încât în habitaclu să fie răcoare, dar nu prea rece. Nu merită să economisiţi combustibilul consumat prin folosirea aerului condiţionat pe vreme de caniculă, deoarece în opinia specialiştilor prin conducerea unei maşini supraîncălzite vă asumaţi un risc similar cu urcarea la volan în stare de ebrietate. Dacă includeţi odihna în timpul călătoriei – lucru recomandat în mod special pe căldură toridă – încercaţi să parcaţi la umbră, iar parbrizul să fie acoperit cu parasolar şi în cazul unor opriri scurte, pentru a împiedica încălzirea interiorului.

​Pe drum

Foto: Shutterstock

Copiii şi persoanele în vârstă să fie protejați de lumina directă a soarelui, şi de căldură lăsând geamuri întredeschise.

Trebuie să aveţi permanent apă la îndemână, haine de schimb pentru copiii transpiraţi, medicamentele pentru cei în vârstă şi să vă opriţi pentru odihnă cel puţin o dată la două ore, pe cât posibil în locuri ferite de soare. Se poate întâmpla totuşi, în pofida tuturor măsurilor de siguranţă, să se simtă rău cineva, eventual să sufere un şoc termic, care este o reacţie de leşin la temperatura ridicată de afară. În acest caz, persoana respectivă trebuie dusă într-un loc răcoros, să fie culcată, cu picioarele uşor ridicate, să îi fie îndepărtată îmbrăcămintea groasă şi să fie servită cu apă.

Dacă toate acestea nu ajută, trebuie să apelaţi la doctor.

Câinele în maşina parcată

Foto: Shutterstock

Se poate întâmpla să fiţi nevoiţi să lăsaţi în maşină animalul favorit al familiei.

În aceste cazuri ajută foarte mult jaluzelele interioare, geamurile lăsate jos 1-2 cm, apa rece. Să aveţi grijă ca maşina să fie parcată la umbră și acest lucru să nu se modifice până la întoarcerea stăpânului. Dacă mergeţi în vacanţă, să ştiţi că unii poliţişti sau inspectori ai serviciilor de parcare – motivaţi de protecţia animalelor – sunt abilitaţi să spargă maşina în cazul în care cineva raportează că se află în ea un câine lăsat singur, cu comportament vizibil tulburat.


AMI MÉG ÉRDEKELHET