Istorie și cultură într-un singur loc: descoperiți Elefsina, Capitală Europeană a Culturii!

Alături de Timișoara și Veszprém, Elefsina din Grecia, unul dintre centrele lumii antice, a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii în 2023.

Orașul-port Elefsina
Foto: 2023eleusis.eu/John Stathis

Prin intermediul artelor și al culturii, Elefsina își propune să devină din nou un centru de interes turistic și să crească gradul de conștientizare asupra marii valori culturale pe care Grecia a oferit-o lumii, ca leagăn al civilizației europene.

Foto: Shutterstock

Elefsina - sau Eleusis - este situată în Attica, în apropiere de Atena, și este ușor accesibilă cu avionul. Este bine legată de capitala Greciei, așa că merită, de asemenea, o excursie de o zi dacă vă aflați în vacanță în zona Atenei. În calitate de Capitală Europeană a Culturii, municipalitatea își propune să reînnoiască identitatea culturală a orașului prin punerea în valoare a patrimoniului său intelectual și material milenar. Prima expoziție a fost organizată în onoarea Melinei Mercouri, fostul ministru grec al culturii și actriță și cântăreață de renume mondial, care a fost la originea ideii programului "Capitala europeană a culturii", lansat de Uniunea Europeană în 1995. Pe tot parcursul anului, există o gamă largă de evenimente: expoziții istorice, expoziții de artă, concerte de muzică clasică și populară, spectacole de teatru, pictură pe lumină, artizanat, evenimente multimedia și chiar un festival ecologic.

Foto: Shutterstock

Elefsina a fost considerat un oraș sacru în Grecia antică: timp de peste o mie de ani, între 1400 î.Hr. și 392 î.Hr., aici a avut loc Misterul Eleusinian în onoarea lui Demeter (în greacă, Mama Pământ) și a fiicei sale Persefona (ambele zeițe ale fertilității, agriculturii și recoltei). Timp de un mileniu, pelerinii au venit la Eleusis pentru cea mai importantă ceremonie de inițiere grecească, în timpul căreia câțiva aleși primeau o perspectivă asupra misterelor morții. Numai o parte din Eleusis a fost restaurată, dar este în continuare impresionantă: în centrul acestei părți se află sanctuarul lui Demeter, datând din perioada miceniană (1600 î.Hr. - 1400 î.Hr.).

Foto: 2023eleusis.eu

Muzeul de pe situl arheologic a fost construit în 1890.

Printre cele mai importante exponate ale sale se numără o amforă proto-attică monumentală care datează de la mijlocul secolului al VII-lea î.Hr. Muzeul se mândrește cu o colecție foarte bogată de ceramică antică, dar și cu diverse mese, inscripții, obiecte de metal și reliefuri.

Cel mai faimos nativ din Elefsina este Eschilus, unul dintre cei mai populari tragici greci antici.

El a introdus multe inovații teatrale: a scris tragedii continue, a folosit întreaga scenă, a schimbat costumele, a inventat noi mașini de scenă. În fiecare vară, în cinstea lui Eschil, se organizează Festivalul lui Eschil, cel mai vechi eveniment artistic din Grecia. În paralel cu festivalul, un alt eveniment popular este semimaratonul Atena-Elefsina, care urmează traseul fostului drum sacru de la Acropole la Eleusis.

AMI MÉG ÉRDEKELHET