Bine ai venit în viitor – planuri pentru un cartier high-tech „de 15 minute” din Seul

Un grup de arhitecți plănuiește un cartier ambițios în capitala Coreei de Sud, Seul: un oraș de „15 minute”.

Ilustrație: WAX Architectural Visualizations

Ideea unui „oraș de 15 minute”, în care rezidenții pot ajunge cu toții la locurile de muncă și de agrement într-un sfert de oră de mers pe jos – sau cu bicicleta – de casele lor, a câștigat o susținere semnificativă în rândul urbaniștilor de la începutul pandemiei.

Ilustrație: WAX Architectural Visualizations

Numit „Project H1”, proiectul din Seul urmează să transforme un vechi sit industrial într-un oraș „inteligent” interconectat. Combinând opt clădiri rezidențiale cu birouri de lucru în comun și spații de studiu, cartierul de 125 de acri este, de asemenea, setat să găzduiască locuri de divertisment, centre de fitness, piscine și chiar ferme urbane.

Ilustrație: WAX Architectural Visualizations

Proiectat de firma olandeză de arhitectură UNStudio și susținut de Hyundai Development Company (o firmă imobiliară deținută de conglomeratul din spatele producătorului auto cu același nume), cartierul va fi, de asemenea, complet fără mașini. Un comunicat de presă pentru proiect a susținut că „toate facilitățile orașului” vor fi la o plimbare de 15 minute de casele oamenilor.

Ilustrație: WAX Architectural Visualizations

Într-o declarație, co-fondatorul UNStudio, Ben van Berkel, a spus că „experiența de viață cotidiană” a rezidenților este „prioritatea de bază” a proiectului. Un purtător de cuvânt al UNStudio a confirmat că proiectul a primit lumină verde, dar nu a dezvăluit când este probabil să fie dezvoltat. Deocamdată, o serie de randări CGI sugerează cum va arăta cartierul, cu piețe publice, grădini, acoperișuri verzi și zone cu vegetație naturală conectate prin alei pietonale. Arhitecții au mai spus că energie curată va fi generată la fața locului, în timp ce sistemele de captare și stocare a ploii sunt proiectate pentru a reduce consumul de apă.

Ilustrație: WAX Architectural Visualizations

Conceptul de „oraș de 15 minute” a fost propus pentru prima dată de academicianul franco-colombian Carlos Moreno în 2016 și a fost popularizat mai recent de primarul Parisului, Anne Hidalgo, care a propus să facă din capitala Franței o „ville du quart d’heure” - orașul un sfert de oră - în timpul campaniei ei recente de re-alegere în funcție.

Ilustrație: WAX Architectural Visualizations

AMI MÉG ÉRDEKELHET