Când se va redeschide Catedrala Notre Dame din Paris?

Va fi gata la termen, pe 8 decembrie 2024, adică exact peste un an?

Foto: Shutterstock


Restaurarea Catedralei Notre Dame a început în 2022, după un proces de doi ani de securizare a structurii. Catedrala din Paris ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și pentru slujbele catolice la sfârșitul anului 2024. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

În prezent, proiectul de restaurare este pe drumul cel bun pentru a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de autorități imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024. Conform EuroNews, ministrul culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru "nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor fi încheiat". El a adăugat că "încă vor mai fi unele lucrări de renovare în 2025".

Foto: Shutterstock

Reconstrucția acestei clădiri emblematice din Paris a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai mult de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca artizanii să poată începe reconstrucția. Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era odinioară. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală, emblematică, a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, fiind un semnal puternic al renașterii sale.

Aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

​Expoziții despre Notre Dame

Foto: presse.louvre.fr

O expoziție intitulată "Notre-Dame de Paris: în inima șantierului" a fost deschisă la începutul acestui an, aducând un omagiu sutelor de artizani care lucrează la reconstrucție.

Expoziția poate fi găsită într-o instalație subterană situată în fața catedralei, unde intrarea este gratuită.

Aceasta evidențiază operațiunile aflate în curs de desfășurare pentru restaurarea catedralei, demonstrează expertiza și abilitățile meșteșugarilor și prezintă unele opere de artă salvate din incendiu. Între timp, la Luvru, o expoziție cu tema "Catedrala Notre-Dame: De la origini până la Viollet-le-Duc" este prezentată până pe 29 ianuarie 2024. Aceasta oferă o istorie concisă a tezaurului catedralei prin intermediul a peste 120 de lucrări.

AMI MÉG ÉRDEKELHET