Încă un pas important făcut pentru finalizarea catedralei Sagrada Familia

Celebra bazilică Sagrada Familia din Barcelona a sărbătorit duminică, 12 noiembrie, finalizarea turnurilor evangheliştilor, realizare care aduce monumentul mai aproape de finalul construcţiei sale începute în urmă cu 141 de ani.

Foto: Shutterstock


Ultimele două dintre aceste patru turnuri cu o înălţime de 135 de metri, cele dedicate evangheliştilor Matei şi Ioan, au fost finalizate în septembrie, odată cu instalarea în vârf a unor imense sculpturi albe în formă de bust uman, respectiv, de vultur. Celelalte două, dedicate evangheliştilor Luca şi Marcu, având în vârf sculpturi reprezentând un bou şi un leu, au fost finalizate anul trecut, informează Agerpres.

Foto: Unsplash

Remarcabila bazilică, proiectată de arhitectul catalan Antoni Gaudi, completează astfel ansamblul dedicat evangheliştilor, turnurile acestuia fiind depăşite în înălţime doar de alte două turnuri atunci când construcţia va fi finalizată. După finalizarea, în 2021, a turnului Mariei, care, cu o înălţime de 138 de metri, va fi al doilea cel mai înalt al bazilicii la finalizarea construcţiei, şi a complexului evangheliştilor, nu mai rămâne decât terminarea turnului lui Iisus Hristos.

Foto: Pixabay

Proiectat de Gaudi pentru a fi cel mai înalt punct al Sagrada Familia, la 172,5 metri, turnul lui Hristos urmează să fie finalizat în 2026, an care coincide cu centenarul morţii arhitectului. Comitetul de construcţie a bazilicii anunţase iniţial anul 2026 drept anul finalizării complete a Sagrada Família, însă pandemia de COVID-19 a încetinit proiectul.

Foto: Shutterstock

Sagrada Familia, cel mai vizitat monument din Barcelona, a fost inclusă în 2005 în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Construcţia sa a început în 1882. Când Antoni Gaudi a murit, în anul 1926, erau gata doar o faţadă (cea a Naşterii), un turn, absida şi cripta. După moartea lui Gaudi, lucrările au avansat greoi datorită fondurilor precare şi a războiului civil din Spania. Lucrările au fost reluate în 1950. Proiectului lui Gaudi i-au fost adăugate ulterior câteva elemente stilistice noi.

De altfel, catedrala adăposteşte şi cripta unde este înmormântat celebrul arhitect.
AMI MÉG ÉRDEKELHET