Ce motocicletă să-ți iei? Îți oferim sfaturi utile ca să pornești la drum pe două roți!

Așadar, ai obținut permisul pentru categoria A, acum ce urmează? Desigur, să-ți cumperi o motocicletă! Simplu de zis, nu tocmai ușor de făcut.

Foto: Shutterstock
În prima parte a seriei de articole despre motociclism am scris despre ce trebuie să știi despre școlile moto. Acum urmează sfaturi legate de cum să-ți alegi prima motocicletă.


Foto: Honda

Ce motocicletă să îmi iau? Posibilitățile sunt foarte numeroase. În primul rând, trebuie să te gândești ce buget ai pentru motocicletă. Asta, desigur, după ce scazi banii pe care ai să-i dai pe echipament complet – de cea mai bună calitate posibilă.

Este mult mai important să fim bine echipați decât să avem cea mai nouă sau mai performantă motocicletă, mai ales dacă suntem începători.

Așadar, bugetul este primul factor de care trebuie să ținem seama. Dacă dispunem de o sumă între 5.000 și 7.000 de euro, putem să optăm pentru o motocicletă nouă cu capacitate cilindrică mică sau medie, prietenoasă cu începătorii și cu cel puțin doi ani de garanție. Cu aceeași sumă putem să cumpărăm motociclete de cilindree mai mari destul de interesante pe piața second hand, dar prima motocicletă ar trebui să fie una cât mai ușor de pilotat. Nu super arătoasă, nu extrem de performantă.

Există avantaje clare în a-ți cumpăra o motocicletă nouă:

Foto: Honda

  • totul funcționează în parametri, așa cum a intenționat producătorul
  • ai o perioadă de garanție și nu trebuie să-ți faci griji că te va lăsa în drum când ți-e lumea mai dragă
  • dotările sunt la nivelul tehnologic actual, adică ai ABS și poate și alte sisteme foarte importante pentru siguranță, mai ales pentru un începător
  • consumă mai puțin, poluează mai puțin și nu îți dă deloc bătăi de cap, comparabil cu una rulată
  • pe termen lung, s-ar putea să ieși mai ieftin, pentru că nu trebuie să bagi bani în reparații costisitoare

Foto: Unsplash

Așadar, prima motocicletă, indiferent cât de veche sau de nouă este ar trebui, în primul rând, să fie ușor de condus. O supersportivă sau un cruiser modificat cu ghidon foarte înalt te vor solicita chiar și când stai pe loc, consumându-ți resurse de concentrare pe care ar trebui să le folosești pentru traficul din jur. De aceea, în mod ideal, prima motocicletă trebuie să aibă o poziție naturală în șa, să nu fie foarte grea, puternică, sportivă sau să răspundă prea prompt la comenzi. E mai important să te simți în largul tău pe prima motocicletă, ca să evoluezi rapid, sigur și eficient, iar mai târziu poți trece la una mai mare și/sau mai puternică.

Greșeli tipice de evitat când alegi prima motocicletă

Foto: Suzuki

  • Nu te arunca la cele mai ieftine opțiuni. Fiind prima motocicletă, pe lângă facilitatea pilotajului, ar trebui să cauți și una care să fie rezistentă și ușor de întreținut. Dacă motocicleta pe care ai ales-o e foarte veche și cu un istoric îndoielnic, aproape sigur vei avea bătăi de cap ulterior. Motocicleta ar trebui să ruleze cât mai mulți kilometri, nu să stea în garaj, în perpetuă reparație.
  • Alege mai degrabă cu rațiunea, decât cu sufletul. Pasiunea pentru motociclete este de obicei viscerală, și cu siguranță ai visat dintotdeauna una sau mai multe modele anume de motociclete cu care să plutești către orizont. Dar nu întotdeauna acelea sunt cele ideale pentru un începător.
  • Nu uita că trebuie să-ți iei și echipament complet, de calitate. Tentația este să-ți consumi o parte cât mai mare din buget pe o motocicletă care să-ți placă. Apoi îți iei echipament din banii rămași, ceea ce înseamnă că vei face compromisuri fix la capitolul unde nu ar trebui să le faci. Echipamentul de calitate nu este tocmai ieftin de obicei, dar merită toți banii.
  • Dacă se poate, fă un test-ride. Cel mai bun mod de a-ți da seama dacă o motocicletă ți se potrivește este să o conduci puțin. Astfel poți să-ți dai seama dacă poziția în șa ți se potrivește și dacă poți controla motocicleta fără probleme.
  • Nu te pierde citind nesfârșite teste și păreri. Sigur, e important să te documentezi ca să faci o alegere bună, dar e ușor să te pierzi în nenumăratele opțiuni pe care le ai la dispoziție. Fiind vorba de prima motocicletă, nu e cazul să te pierzi în detalii. Ține minte că deocamdată oricum nu știi exact ce-ți place, ci doar ce crezi că-ți place, așa că alege ceva cât mai neutru și universal, apoi bagă carburant în rezervor și pornește la drum!
AMI MÉG ÉRDEKELHET