Cu siguranță te va surprinde care sunt orașele din România cu cele mai mari suprafețe

Suprinzător să nu, cele mai întinse localității din țara noastră sunt orașe care au fost relativ recent promovate de la rangul de comune.

Foto: Shutterstock


București este cel mai populat oraș din România, dar nu se află nici măcar în top 3 în ceea ce privește suprafața. Orașele care ocupă pozițiile au doar câteva mii de locuitori. Fiecare dintre aceste mici localități are ceva unic de oferit, pe lângă faptul că dețin acest record mai puțin cunoscut referitor la suprafață.

1. Vişeu de Sus (Maramureş) – 443 de kilometri pătraţi

Foto: Shutterstock

Cu o suprafaţă de două ori mai mare decât cea a Bucureştiului, Vișeu de Sus este din acest punct de vedere, cel mai întins din România. Pentru a pune lucrurile în perspectivă, Capitala se întinde pe 228 kilometri pătraţi, și are o populaţie de peste 120 de ori mai mare. Cunoscut pentru calea ferată cu ecartament îngust, Vișeu de Sus este o destinație perfectă pentru iubitorii de natură. O activitate deosebit de populară aici este călătoria cu Mocănița, o experiență unică care te va purta printr-un peisaj montan spectaculos și prin păduri întinse. Pentru a înțelege mai bine tradițiile și cultura zonei turiștii pot vizita Muzeul Satului Maramureșean din Vișeu de Sus, deschis pe întreg parcursul anului.

2. Broşteni (Suceava) – 424 de kilometri pătraţi

Foto: primariabrosteni.ro

Situat în Suceava, în inima Bucovinei, Broșteni este al șaselea oraș ca număr de locuitori (6.830) din județ și este cunoscut pentru frumusețea peisajului. Broșteni este totodată și cel mai izolat oraș din județul Suceava și se afla în aria de influență urbană a municipiului Vatra Dornei, situat la o distanță de 52 km. Principalul obiectiv turistic este Biserica de lemn „Sfântul Nicolae”, ridicată în anul 1765. Acesta este și locul în care a poposit Ion Creangă, care a urmat timp de un an cursurile şcolii înfiinţate în acest lăcaș de cult.

3. Săcele (Braşov) – 321 de kilometri pătraţi

Foto: Wikimedia

Săcele se afla doar pe poziția a treia în acest top, însă are cea mai mare populație dintre cele trei orașe, cu circa 30.000 de locuitori. Aflat la poalele munților Piatra Mare, este renumit pentru peisajele sale pitorești. Turiștii temerari pot încerca escaladarea Masivului Piatra Mare, care oferă o perspectivă incredibilă asupra întregii zone. O opțiune mai comodă și accesibilă tuturor este explorare Cheilor Râșnoavei, un paradis al naturii, unde poți face drumeții, să te relaxezi și să te bucuri de peisaje uimitoare. Pentru cei pasionați de istorie, vizita la Biserica Fortificată Sf. Nicolae - Cernatu oferă o incursiune în trecutul bogat al zonei și uimește vizitatorii cu arhitectura sa impresionantă.

AMI MÉG ÉRDEKELHET