Cinci țări, cinci băuturi naționale, cinci cocktailuri – a venit vara, să nu le ratăm!

Fie că dorim să descoperim gastronomia locală într-o vacanță sau să consumăm o specialitate la un garden party, merită să facem cunoștință cu băuturile de mai jos!

Foto: Pixabay

De la ouzo la calvados, de la lichiorul de licii la cava – să vedem ce cocktailuri se pot face din diferite băuturi naționale?!

LICHIOR DE LICII – JAPONIA

Foto: Shutterstock

Liciile sunt fructe tropicale din Asia, cu un gust dulce acrișor. Cu lichiorul făcut din acestea, putem prepara și cocktailul exotic Lychee Martini, care însă nu conține băutura cu același nume.

Rețetă:

  • 2 cl lichior de licii
  • 2 cl vodcă
  • 1,5 cl suc de lămâie
  • 1 cl sirop de zahăr

Tot ce trebuie să facem este să mixăm ingredientele într-un shaker în compania câtorva cuburi de gheață. Apoi, după filtrare, să le punem într-un pahar de sticlă prerăcit.

Cava – Spania

Foto: Shutterstock

Cava este șampania spaniolă, iar Cava Margarita este cocktailul de bază care poate fi preparat din acest ingredient răcoritor.

Rețetă:

  • 6 cl suc de portocale
  • 2,5 cl suc de lime
  • 25 cl șampanie (cava) rece
  • 1,5 cl sirop de zahăr sau miere
  • sare
  • 1-2 bucățele de lime pentru decor

Ingredientele trebuie agitate în mod obișnuit într-un shaker, dar fiind vorba de un vin spumant, este indicat să se agite ușor pentru ca băutura să nu „explodeze”. Poate fi preparată și fără shaker, este suficient să turnăm peste șampanie celelalte ingrediente amestecate anterior. Adevărata caracteristică specială a cocktailului este că paharele de cocktail răcite sunt rotite într-un bol cu zahăr și apoi sare, astfel încât cocktailul să fie chiar mai aromat atunci când îl consumăm, iar băutura servită să devină cu adevărat spectaculoasă.

Ouzo – Grecia

Ouzo este o băutură spirtoasă aromată cu anason și alte mirodenii, dar rețeta este, desigur, secretă, cu atât mai mult cu cât este băutura națională protejată a Greciei și Ciprului. Gustul său caracteristic nu este pe placul tututor, dar merită cu siguranță încercat, fiind servit ca aperitiv aproape peste tot în Grecia. Preparat ca un cocktail Greek Tiger, este o băutură deosebit de plăcută.

Rețetă:

  • 4,5 cl Ouzo
  • 15 cl suc de portocale
  • 1-2 bucăți de lime pentru decor
  • cuburi de gheață

După ce agităm ingredientele în shaker și le turnăm în pahare prerăcite, băutura poate fi decorată cu cuburi de gheață și lime. Datorită culorii sale portocalii plăcute, poate fi o băutură cu adevărat spectaculoasă.

Sambuca – Italia

Foto: Shutterstock

Sambuca este un lichior cu gust de anason stelat de origine italiană. Băutura se bazează pe uleiul anasonului stelat, o plantă originară din Orient, dar sambuca a căpătat succes global din porturile italiene. Unul dintre cele mai populare cocktailuri care pot fi făcute din sambuca este Slippery Nipple, cu o denumire erotică, care poate fi pregătit și acasă într-un pahar de sticlă de 0,5 litri.

Rețetă:

  • 2 cl Bailey’s
  • 2 cl Sambuca

Ambele ingrediente sunt ușor de găsit și, pe lângă paharele de 0,5 litri, vom avea nevoie doar de o lingură de bar, dar putem folosi și o linguriță. Secretul este să punem Bailey’s deasupra sambucăi. Modul de a face acest lucru este să umplem ceașca întorcând lingura în jos și turnând foarte încet, astfel încât cele două băuturi să nu se amestece. Gustul de anason este deosebit de răcoritor după lichiorul de cremă.

Calvados – Franța

O băutură tipic franțuzească, făcută în principal din cidru de Normandia. Este un distilat de fructe asemănător pălincăi, dar cu un gust mai puternic. Cei cărora le plac băuturile mai tari îl pot gusta simplu, dar cocktailul Calvados este foarte răcoritor pe timp de vară.

Rețetă:

  • 4 cl calvados
  • 2 cl grenadine (sirop de rodie)
  • 2 cl suc de portocale
  • 3-4 picături de orange bitter (poate fi înlocuit cu Campari)
  • cuburi de gheață

Merită să cumpărăm un shaker pentru a face o varietate de cocktailuri acasă, dar dacă ne este mai la îndemână, putem agita ingredientele cu puțină gheață stivuind un pahar mai mic într-unul mai mare. Se servește apoi turnat prin filtru într-un pahar de cocktail decorat cu coajă de portocală.

AMI MÉG ÉRDEKELHET