Ismerd meg a híres települések rejtett oldalát – top 5 alternatív városi túra Európában!

Az egyik legjobb módja egy város feltérképezésének, ha befizetünk egy vezetett sétára. De nem mindegy, milyenre!

Fotó: Shutterstock

A szervezett városi túrák klasszikus verziója is sokat nyújthat – mind információban, mind társaságban – de különösen izgalmas, ha valamilyen tematikus, alternatív sétát választunk, ami könnyen lehet, hogy egészen új perspektívát kínál az adott helyről. Íme, öt különleges városi túra Európa metropoliszaiból!

Stockholm – Séta a háztetőkön

Fotó: Facebook

Szinte minden utazás kihagyhatatlan eleme felmenni valamilyen kilátótoronyba és magasból is megcsodálni a várost. Stockholmban most erre egészen egyedi lehetőségünk van, itt ugyanis a háztetőkön vezetik végig a hevederekkel és védősisakkal felszerelt turistákat, akik még a régi Parlament épületének tetején is végigsétálhatnak. 360 fokos kilátás, több mint 40 méterrel a forgalmas utcák fölött, miközben lábunk előtt hever a történelmi óváros – garantáltan felejthetetlen élmény.

Porto – A „sötét” oldal

Fotó: Shutterstock

Na nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni, a túra célja egyszerűen az, hogy ne csak Porto turistacsalogató helyeire vezesse az utazókat, hanem megismertesse velük a város valódi arcát is. Az ötlet három munka nélkül maradt építész fejéből pattant ki még 2012-ben, a pénzügyi válság kirobbanása után, céljuk pedig az volt, hogy felhívják a figyelmet a válság Portugáliára gyakorolt hatására és megmutassák az utazónak a kendőzetlen valóságot. Az elhagyott épületek, régi piacok és omladozó helyi üzletek mentén haladó túrával különös módon járulnak hozzá a turizmus fellendüléséhez.

Berlin – Változatos látványosságok

Fotó: Shutterstock

Ha nem a szokásos turistalátványosságokat szeretnénk látni a német fővárosban, vagy esetleg azokat már láttuk, akkor itt a lehetőség, hogy a legjobb kézműves sörök vagy a legizgalmasabb utcai alkotások nyomába eredjünk, de akár egy úgynevezett Zöld Túrára is befizethetünk, hogy biciklire pattanva ismerjük meg Berlint. Az Urban Living Tour túraszervező jóvoltából a város három nagyon különböző környékére is eljuthatunk, menet közben pedig néhány kellemes beszélgetés és pár pohár sör is belefér.

Róma – Különleges gasztrotúra

Fotó: Shutterstock

Olaszországban járva nem is kérdés, hogy az utazás egyik központ része lesz a gasztronómia, a BonAppetour jóvoltából azonban az eldugott, kis vendéglőkbe is eljuthatunk, vagy még ennél is autentikusabb módon, vendégszerető helyiek konyhájában kóstolhatjuk meg a legjobb fogásokat. Bátran térjünk le a kitaposott ösvényről és kóstoljunk új, házias ízeket, sőt akár egy főzőtanfolyamra is befizethetünk!

Prága - Hajléktalan szemmel

Fotó: Shutterstock

A Pragulic nevű cég olyan mostani, vagy korábbi hajléktalanokat alkalmaz idegenvezetőként, akik a cseh főváros utcáin éltek/élnek. Egyik legismertebb túravezetőjük Václav 2006 óta él kutyájával és macskájával a Hlavka híd alatt, játékos humorával pedig egészen új szemszögből ismerteti meg a várost a vele sétáló utazókkal. A cég számos túrát kínál, amelyek mindegyike más útvonalon halad és a történelmi érdekességek és rejtett látnivalók mellett tele van személyes történetekkel.

AMI MÉG ÉRDEKELHET