Evul Mediu alături de noi – city break în Bruges

Plimbându-ne pe străzile înguste de multe sute de ani, hrănind lebedele blânde care plutesc pe canale, degustând bere artizanală și ciocolată în orașul Bruges, putem avea parte de o atmosferă de basm unică pe bătrânul continent.

Foto: Pixabay

Orașul din Flandra de Vest, situat la mai puțin de 100 km de Bruxelles, poate fi vizitat cu ușurință pe tot parcursul anului, Bruges având transfer direct cu autobuzul de la aeroportul Charleroi, unde operează zboruri low-cost. Deși majoritatea oamenilor venind adesea prin Bruxelles dedică doar câteva ore orașului, adevărata față a centrului istoric inclus și pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO poate fi descoperită numai dacă petrecem aici cel puțin o noapte.

Începuturile

Foto: Pixabay

Deși primele fortificații ale localității au fost construite imediat după cuceririle lui Iulius Cezar (secolul I. î.Hr.), Bruges a fost ridicat la rangul de oraș abia în 1128. Și-a trăit epoca de glorie între secolele al XI-lea și al XV-lea, când, în calitate de membru al Ligii Hanseatice, a devenit capitala europeană a lânii și a industriei de țesut. Dezvoltarea nu numai că a deschis posibilitatea comerțului cu mărfuri din Levant, ci a îmbunătățit tehnicile financiare, crescând intrările de capital, stimulând operațiunile bancare din Bruges. Datorită acestui fapt, aici s-a deschis prima bursă de valori din lume, înființată de familia de comercianți Van der Beurze, din numele acestora venind și cuvântul „bursă”.

Curba ascendentă spectaculoasă s-a încheiat brusc în secolul al XVI-lea, iar în următorii 500 de ani orașul parcă a adormit. De acest lucru se pot bucura turiștii de azi, întrucât consecința acestei perioade lipsite de dezvoltare este faptul că numeroase monumente din Orașul Vechi păstrează peisajul urban fidel al Evului Mediu.

Ce trebuie văzut

Foto: Getty Images

Grote Markt, Turnul Belfort

După o memorare rapidă, să renunțăm liniștiți la hartă și să intrăm în centrul istoric prin una dintre străzile pietruite! Mai devreme sau mai târziu, aproape sigur vom ajunge în Markt, piața principală a orașului, unde putem avea parte de adevărate delicii arhitecturale, întrucât fiecare dintre laturi este dominată de un stil arhitectural diferit. Dar suntem în locul potrivit și dacă vrem să vedem orașul de la înălțime, atunci clopotnița înaltă de 83 de metri, Belfort (sau Belfry), este excelentă – dar pentru a ajunge aici trebuie să urcăm 366 de trepte. Totuși efortul și biletul de 12 euro își merită prețul, pentru că nu doar priveliștea de sus este de neegalat, dar și sunetul celor 47 de clopote ale turnului merită ascultat de aproape.

Foto: Pixabay

După piața principală, iubitorii de artă sunt invitați la Groeningemuseum de către capodoperele maeștrilor Școlii Flamande de Pictură, iar cine preferă să vâneze comori în loc de picturi, poate face acest lucru sâmbătă și duminică între orele 10 și 18, lângă Canalul Dijver; piața de antichități fiind unul dintre cele mai populare locuri de întâlnire din Bruges. Apropo de canal: nu merită să ratăm un mod foarte comod de a vizita obiectivele turistice, cu barca. Dacă plătim pentru un program de vizitare a obiectivelor turistice de 30 de minute, să fie în timpul apusului, când jocul nuanțelor de roz pe vechile ziduri ale orașului și pe apă oferă o experiență de neuitat.

Relicva Sfântul sânge

Foto: Shutterstock

Heilig-Bloedbasiliek, Bruges

Heilig-Bloedbasiliek (Bazilica Sfântul Sânge) este străvechea biserică catolică din centrul istoric inclus în Patrimoniul Mondial, care păstrează din secolul al XIII-lea o fiolă din cristal făcută în Bizanț, ce ascunde o bucată de material textil înmuiat în Sfântul Sânge al lui Hristos, și care n-a mai fost deschisă de la sosirea în Bruges. Deși Biblia nu menționează păstrarea sângelui lui Hristos, potrivit unuia dintre apocrife, Iosif din Arimateea a păstrat sângele sfânt în potirul Sfântului Graal. Relicva este cel mai probabil de origine bizantină și a ajuns în mâinile cavalerilor în timpul jefuirii orașului în 1204, și mai apoi a fost adusă la Bruges. Începând cu 1303, relicva este prezentată în fiecare an la procesiunea din luna mai, aceasta fiind până astăzi una dintre cele mai mari ceremonii ecleziastice din Belgia.

O pralină cu wasabi?

Foto: Pixabay

Belgia produce anual în jur de 200 de mii de tone de ciocolată, și peste 2000 de magazine oferă aceste delicatese la nivel național. Numai în Bruges găsim aproape 50, așa că să uităm de clasicele praline în forme de fructe de mare și să încercăm în schimb ceva nou: cum ar fi o bomboană de bacon și ciocolată neagră. Nici nu va fi greu, deoarece orașul are propriul său maestru chocolatier, Dominique Persoone, care analizează chimic diferitele arome și pune cap la cap combinații care se completează în mod științific. Așa s-a născut pralina cu bacon, cu ceapă prăjită sau cu wasabi – domnul poate că știe ceva, deoarece magazinul său de ciocolată numit The Chocholate Line este menționat chiar și în Ghidul Michelin.

Atracții de neratat

Foto: Getty Images

Chocolatier Dumon

Fabrica Dumon este unul dintre cei mai populari producători de ciocolată din Bruges. Inițial, a început într-un mic garaj și o bucătărie, devenind în aproape trei decenii o afacere foarte profitabilă. Echipa Dumon produce zilnic 200–250 kg de bomboane, iar în magazinele lor, pe lângă clasicele ciocolate cu alune, găsim și delicatese precum praline Mojito sau Cuba libre.

Adresă: Eiermarkt 6.

Rozenhoedkaai

La o plimbare de numai trei minute de la turnul Belfort este situată poate cea mai fotografiată parte din Bruges, cheiul Rozenhoedkaai (Rozariu), unde nu doar zidurile vechilor case se ridică zvelte deasupra apelor netede ale canalelor Dijver și Groenerei, dar este și unul dintre locurile preferate ale lebedelor din oraș.

Adresă: Rozenhoedkaai 3.

Lacul Minnewater

Foto: Getty Images

Lacul romantic aflat la sud de centrul orașului este vizitat de toți îndrăgostiții. Potrivit legendei locale, dacă trecem peste pod cu iubita, fericirea noastră va dura pentru totdeauna. În jurul lacului îndrăgostiților ne așteaptă o mulțime de bănci, pentru a aduce un omagiu romantismului în timp ce ne bucurăm de frumoasa priveliște.

Adresă: Minnewater 1-15.

Jeruzalem Kerk

Chiar dacă în sanctuarul construit în 1429 poate fi văzută și copia sicriului lui Isus, adevărata curiozitate oferită de Jeruzalem Kerk (Biserica Ierusalim) este turnul său realizat în stil oriental. Deși este complet diferit de arhitectura obișnuită din Bruges, completează perfect panorama orașului.

Adresă: Balstraat 14.

AMI MÉG ÉRDEKELHET