Hosszú hétvége Nagyváradon

A Partium fővárosában mindent megtalálunk, ami elengedhetetlen egy élményekkel teli városnézéshez: ikonikus épületek, hangulatos teraszok és minőségi spa.

Fotó: Pixabay


Szecessziós építészet

Foto: 123rf

A Fekete Sas-palota

A századforduló pezsgő kulturális életéről Ady Endre, Krúdy Gyula, Juhász Gyula, Tóth Árpád és még sokan mások is tanúskodtak. A gyönyörű, szecessziós stílusú épületek is a monarchiabeli multikulturális atmoszféra lenyomatai. Nagyvárad méltán tagja a Szecessziós Városok Európai Hálózatának, köszönhetően az olyan gyöngyszemeknek, mint a főtéren álló Fekete Sas-palota, az Apolló-palota, a Stern-palota, a két Moskovits-palota, a két Adorján-ház, a Poynár-ház vagy az Art Nouveau Múzeumnak otthont adó Darvas–La Roche-ház – ráadásul a legtöbbjük ismét eredeti pompájában díszeleg.

Hangulatos helyek

Illusztráció: Vincze Dóra

A belvárosi korzó mellett egy másik kedvenc sétálóhely a várost átszelő Sebes-Kőrös partja. Az árnyas parkokban kellemes környezetet kínálnak a fák alatt megbúvó teraszok (Petit Café, RIVO) és a folyó fölé épített modern éttermek és bisztrók (Dock, Spoon, Crinul Alb). Az elegáns épületek tövében szintén egyedi hangulatú helyek várnak, mint a grandiózus Igazságügyi Palota melletti BaRaw (az Ady Endre Múzeum épületében), az impozáns Barátok templomával szemben lévő ReWine borbisztró vagy a belvárosi Zöldfa (Vasile Alecsandri) utca kiülős helyei.

Vizes lazulás

A környék híres termálvizeiről, amit sokáig csak a Nagyvárad melletti fürdők wellnesshoteljeiben és strandjain lehetett igazán kihasználni. Ám a modern Nymphaea Aqua Park megnyitása óta már nem kell elhagyni a várost egy kiadós fürdőzéshez. A csúszdák tömkelegét imádják a gyerekek, de felnőttek is kitűnően lazulhatnak a szaunákban, török fürdőkben és a terápiás medencékben.

Középkori környezet

A több mint 900 éve alapított település gazdag történelmét a várban lévő múzeumban tekinthetjük át, de a Kelet-Közép-Európában egyedülálló, ötszögű erődítmény önmagában is megéri a sétát – a belső udvaron vagy a várárokból kialakított parkban jó eséllyel futhatunk be egy kisebb-nagyobb vásárba, fesztiválba. Nagyvárad további korok emlékeit is őrzi: a római katolikus bazilika a legnagyobb barokk templom Romániában, egyik oldalán a szintén hatalmas püspöki palota, a másikon a Kanonok-sor árkádjai állnak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET