Știința nu reușește să explice misterul pilonului care levitează

Mii de turiști vizitează anual această minune a arhitecturii antice indiene cu un pilon care nu se sprijină pe pământ.

Foto: Shutterstock


Pentru istorici și arhitecți deopotrivă, templul Veerbhadra din așezarea Lepakshi rămâne un mister. Lăcașul de cult este plin de picturi murale din secolul al XVI-lea și de descoperiri arheologice, dar faima i se datorează pilonului său misterios care sfidează legile gravitației prin baza sa ce nu atinge deloc pământul.

Pentru a dovedi acest lucru, turiștii strecoară inclusiv bucăți de pânză sub pilonul care plutește la câțiva centimetri deasupra solului, pentru a se convinge că nu este o iluzie optică.

Foto: Shutterstock

Până în prezent, oamenii de știință nu au reușit să explice această anomalie arhitecturală, iar originile coloanei sunt învăluite în legende mistice. O teorie explică fenomenul ciudat prin faptul că arhitecții indieni de acum jumătate de mileniu au proiectat în mod deliberat coloana pentru a dovedi cunoștințele lor avansate și stabilitatea templului.

Foto: Shutterstock

Alții, însă, cred că pilonul plutitor este doar rezultatul unui erori de proiectare, demonstrând că urmărirea excelenței arhitecturale poate duce și la gafe monumentale. Pentru că momentan nu există informații precise despre construcția pilonului care levitează al templului Veerbhadra, clădirea continuă să atragă nenumărați cercetători și turiști curioși.

AMI MÉG ÉRDEKELHET