Probabil că nici tu nu știi ce secrete ascund aceste clădiri celebre!

Iată câteva dintre secretele arhitectonice ascunse în monumente de reper, dar despre care puțină lume a auzit.

Roma vatican
Foto: Unsplash

De la monumente antice la arhitectura brutalistă, lumea este decorată cu multe capodopere arhitecturale, atât antice, cât și moderne. Următoarele clădiri sunt și mai interesante, deoarece sunt legate de o legendă sau de un secret...

Washington – cripta de sub Capitoliu

youtu.be

A Walk Through the U.S. Capitol Crypt

Sediul Congresului Statelor Unite, a cărui construcție a început în 1793, ascunde o criptă extinsă. Numită inițial Marele Vestibul, cripta a fost construită ca loc de înmormântare pentru George Washington și soția sa. Cu toate acestea, după o serie de dezbateri, Congresul a decis, în cele din urmă, să îi înmormânteze pe răposatul președinte și pe soția sa în altă parte.

Cripta, construită în stilul catedralelor europene, a rămas goală de atunci.

New York – apartamentele secrete ale bibliotecii

youtu.be

Step Inside a Secret Library Apartment | Atlas Obscura

New York-ul se mândrește cu biblioteci publice impresionante, dar vizitatorii nu știu că în clădirea importantului Public Library se află și apartamente. În total, clădirea are 13 apartamente, în care locuiau bibliotecarii și familiile lor. De-a lungul renovărilor, unele dintre ele au fost desființate, iar altele au rămas libere. În prezent, reprezentanții bibliotecii studiază în ce mod pot apartamentele respective.

Atena – iluzii optice ale Partenonului

www.youtube.com

Parthenon STEAM Optical Illusions

Partenonul, construit între anii 447 și 432 î.Hr. este o reconstrucție a unui templu mai vechi. Lucrările au fost supervizate de sculptorul și arhitectul grec Pheidias, care a creat o iluzie optică ce se observă și astăzi. El a proiectat în mod deliberat clădirea cu neregularități geometrice, cum ar fi coloanele inegal distanțate, care chiar se înclină ușor spre interior. Este ironic faptul că tocmai aceste imperfecțiuni fac clădirea să pară perfect regulată: ochiul uman are o percepție unică a adâncimii. Din acest motiv, arhitecții au trebuit să țină cont de modul în care ochiul uman vede anumite lucruri și să facă ajustări în consecință.

Roma – cadran solar ascuns 

youtu.be

The Vatican Obelisk, a sundial with 2000 years of history

Vaticanul este renumit pentru repere precum Bazilica Sfântul Petru, Muzeul Vaticanului și Capela Sixtină, dar nu toată lumea a observat că în Piața Sfântul Petru este încorporat un cadran solar. Pavajul din granit și marmură al pieței acționează ca un ceas. În centrul pieței se află un obelisc gigantic, care funcționează ca un cadran solar și care poate indica ora cu destulă precizie din umbră. Acest ceas a fost creat în secolul al XVIII-lea și a fost folosit atât în scopuri astronomice, cât și pentru măsurarea timpului.

Brighton – tunelurile secrete 

youtu.be

Exploring The Hidden Mysteries Of Brighton's Royal Pavilion

Orașul englezesc Brighton atrage mulți turiști în fiecare an cu plajele, resorturile și capodoperele sale arhitecturale. Brighton găzduiește, de asemenea, cel mai lung sistem de tuneluri din lume, proiectat în anii 1870 pentru evacuarea apelor uzate. Milioane de cărămizi au fost stivuite pentru a crea tunelurile, care au servit, de asemenea, drept pasaj secret pentru membrii familiei regale și servitorii lor între Pavilionul Regal și Catedrală.

AMI MÉG ÉRDEKELHET