5 biserici uimitoare din întreaga lume

Îți prezentăm cinci biserici de pe trei continente: Europa, America de Sud și Africa.

Las Lajas columbia
Foto: Shutterstock

Următoarele lăcașuri de cult merită vizitate, acordând câteva zile pentru a cunoaște zona și cultura locală. Unele dintre ele au o vechime de peste o mie de ani, iar altele au fost ridicate la sfârșitul mileniului trecut.

Bazilica din Las Lajas - Columbia 

Foto: Shutterstock

Acest loc de rugăciune din America de Sud își datorează popularitatea legendei conform căreia, în 1754, Fecioara Maria a apărut aici în fața a doi băștinași care încercau să se adăpostească de o furtună. Construcția bisericii neogotice, care se ridică la peste 91 de metri înălțime pe o stâncă, a început în 1916, dar a fost finalizată abia în 1949.

Capela Sfântul Mihail - Franța 

Fotó: Shutterstock

Construită în anul 969, această capelă romanică este situată pe dealurile satului Aiguilhe, pe un vârf vulcanic înalt de 85 de metri. Poți ajunge la capelă urcând 268 de trepte, unde te vei bucura de o priveliște magnifică asupra satului de jos. Clopotnița a fost lovită de fulger în 1247, dar a fost reconstruită mai târziu, în secolul al XIX-lea, la fel ca și frescele din capelă, care au fost restaurate de pictorul francez Anatole Dauvergne.

Biserica Stykkishólmskirkja - Islanda

Foto: Shutterstock

Această biserică luterană futuristă de pe Peninsula Snaefellsnes a fost proiectată de arhitectul Jón Haraldsson. Inaugurată în 1990, biserica din beton, cu clopotnița sa care seamănă cu vertebrele unei balene, se află în Stykkishólmsbær, un sat de pescari cu puțin peste 1.000 de locuitori din vestul Islandei. Liniile zvelte ale clădirii, vizibile de la distanță, sunt un spectacol de admirat, iar interiorul său este făcut și mai special de sutele de lămpi suspendate.

Biserica Panagia Paraportiani - Grecia

Foto: Shutterstock

Cu vedere la Marea Egee, acest sanctuar este una dintre cele mai vechi dintre cele peste 400 de biserici de pe insula Mykonos, Grecia. Datând din secolul al XV-lea, se află în cartierul istoric al localității Chora. Acesta este alcătuit, de fapt, din cinci biserici diferite, care au fost îmbinate de-a lungul secolelor într-o singură clădire. Bisericile au fost construite în interiorul unei porți antice a orașului, iar zidurile lor simple și albite sunt un exemplu uimitor de arhitectură cicladică.

 Biserica Sfântul Gheorghe - Etiopia 

Foto: Shutterstock

Această clădire este unul dintre cele 11 temple monolitice sculptate în tuful vulcanic din Lalibela, în regiunea Amhara din Etiopia. Biserica ortodoxă, construită în timpul domniei regelui Gebre Mesqel Lalibela, este descrisă ca fiind a opta minune a lumii și este înconjurată de un canion artificial. În interior, frescele înfățișează viața martirului creștin Sfântului Gheorghe. Potrivit experților, templele au fost sculptate din bazalt în decurs de aproximativ 100 de ani.

AMI MÉG ÉRDEKELHET