Fotografiile spectaculoase și surprinzătoare premiate la concursul Nature inFocus 2022

Fotografii uimitoare din natură despre lumea animalelor sălbatice – și efectele factorului uman.

Foto: Raj Mohan T

Câștigătorii din 2022 ai concursului foto Nature inFocusoferă o combinație spectaculoasă de momente rare ale faunei sălbatice și conflicte care decurg din coexistența oamenilor și animalelor.

Foto: Massimo Giorgetta

Competiția anuală Nature inFocus, înființată în 2014 ca o platformă comunitară pentru fotografi de natură din India, a devenit rapid un concurs internațional major – în competiția din acest an au fost înscrise aproximativ 21.000 de poze din întreaga lume. „În fiecare an vedem o nouă față a mediului înconjurător, în timp ce fotografiile primite evidențiază provocările semnificative pe care ni le prezintă conservarea faunei sălbatice”, a spus Rohit Varma, unul dintre fondatorii concursului.

Foto: Fernando Constantino Martínez Belmar


Pe lângă cele cinci categorii de bază – Portrete de animale, Comportamentul animalelor, Protecția mediului, Fotografii creative de natură și Animale în habitatul lor natural – începând din acest an, concursul a fost îmbogățit și cu premiul Fotograful Anului, care se concentrează pe serii complete de fotografii.

Primul premiu Fotograful Anului a fost acordat mexicanului Fernando Constantino Martínez Belmar.

Portofoliul câștigător se intitulează „Balam – Regele pe cale de dispariție al junglei mayașe”, și prezintă povestea unui jaguar care și-a pierdut habitatul natural din cauza defrișărilor și a fost forțat să se apropie de oameni.

Foto: Nejib Ahmed

Printre pozele premiate în acest an se numără și multe alte imagini care tratează interacțiunea dintre animalele sălbatice care își pierd habitatul și persoanele responsabile pentru aceasta. Câștigătorul categoriei Protecția mediului, Nejib Ahmed, a surprins în statul Assam, din nord-estul Indiei, cum localnicii fug de un tigru al cărui habitat se micșorează, de asemenea, din cauza defrișărilor. „Unul dintre localnici a încercat să înfrunte tigrul care a rătăcit în apropierea satului și, în final, a scăpat cu răni ușoare. Animalul s-a refugiat în pădure, dar fotografia arată realitatea conflictelor dintre tigri și oameni și subliniază nevoia de ajutor din partea autorităților pentru a ajuta comunitățile locale să facă față corect acestor situații”, a spus fotograful.

Foto: Kapil Sharma

O altă fotografie premiată în această categorie a fost făcută tot în India, în statul Gujarat din nord-vestul țării, unde fermele în expansiune ocupă, de asemenea, spațiul animalelor sălbatice. În poza realizată de Kapil Sharma, doi câini fără stăpân atacă un porc spinos indian – proliferarea câinilor sosiți împreună cu oamenii reprezintă o amenințare semnificativă pentru animalele sălbatice de acolo.

O selecție a fotografiilor premiate: 

Foto: Magnus Lundgren


Foto: KM Anand


Foto: Lalith Ekanayake


Foto: Lakshitha Karunarathna


Foto: Joshua Barton


Foto: Anirban Dutta


Foto: Magnus Lundgren


Foto: Jomtup Charoenlapnumchai


Foto: Ashane Marasinghe


Foto: Sandeep Das


Foto: Alankritha Kalingarayar


Foto: Mangesh R Desai


AMI MÉG ÉRDEKELHET