Drumul de la arbust la ceașcă – de unde provine și cum este realizată cafeaua?

Majoritatea șoferilor beau o cafea când obosesc. Dar să vedem de unde vine miraculoasa băutură, populară și la stațiile de alimentare MOL Fresh Corner.

Foto: Unsplash

Există trei regiuni principale de cultivare a cafelei pe Pământ. Prima în America Centrală și de Sud, a doua în Africa, iar a treia în Asia de Sud-Est. Inelul imaginar care le leagă nu traversează nici Tropicul Racului din emisfera nordică, nici Tropicul Capricornului din cea sudică. Această zonă este numită și centura verde a cafelei.

Foto: Unsplash

Fructul arborelui de cafea este o boabă roșie care seamănă cu o cireașă, în care se ascund două semințe: boabele de cafea. Sunt cunoscute două soiuri principale, cafeaua arabica (Coffea arabica) și cafeaua robusta (Coffea canephora alias robusta). Cafeaua arabică crește în aproximativ opt luni, iar la robusta acest proces este mai lung cu un sfert de an. Robusta necesită temperaturi mai ridicate și multe precipitații. Spre deosebire de cafeaua arabica mică, aceste plante pot atinge și o înălțime de zece metri.

Un arbore de cafea produce 2-4 kilograme de boabe.

Foto: Pixabay

Boabele de cafea sunt sortate cu grijă, curățate de frunze și crenguțe, iar boabele necoapte sau supracoapte sunt eliminate. După spălare, fructele trebuie uscate foarte bine, ceea ce în cazul robustelor poate însemna până la patru săptămâni petrecute la soare. După care boabele de cafea din moară sunt decojite, resortate și puse în saci. Din depozite, sacii sunt ambalați în containere și transportați cu nave și camioane către destinații din întreaga lume. Prelucrarea boabelor verzi are loc în prăjitorii. Ce se întâmplă aici este alchimie pură, o mie de ingrediente aromatice cunoscute sunt eliberate din cafea.

Gustul deosebit al cafelei este dat de temperatura (180‒240°C) și de durata (2‒20 de minute) prăjirii.

Diferitele soiuri sunt apoi amestecate. Robusta poate fi amestecată cu arabica într-un raport de 70:30 sau chiar și de 90:10. Acest lucru conferă fiecărei cafele gustul său distinctiv, care este păstrat și de ambalajul sigilat ermetic.

Foto: Pixabay

În prezent, cafeaua este cultivată pe peste zece milioane de hectare, în zone aflate cu 800 și 2200 de metri deasupra nivelului mării. De peste 150 de ani, cea mai multă cafea este produsă în Brazilia, dar pe continentul american există plantații de cafea și în Columbia, Bolivia, Ecuador, Guatemala, Nicaragua, El Salvador, Honduras și Costa Rica.

În Africa, mai ales Kenya, Tanzania și Etiopia sunt implicate în cultivarea cafelei.

Din această din urmă țară vine și legenda originii cafelei, potrivit căreia un cioban a observat că au fost mult mai agitate decât de obicei caprele sale după ce au consumat fructele arborelui de cafea. În Asia, Vietnam și Indonezia sunt printre cele mai importante țări producătoare de cafea.

AMI MÉG ÉRDEKELHET