Nem gáz, hogy gáz: teszten a Dacia Sandero Stepway ECO-G

Nyerőnek bizonyult a Dacia húzása: kedvező áron kínál olyan minőséget, mint korábban soha. A törekvés kitűnő példája a gázüzemű Sandero Stepway crossover.

Fotó: Dacia

Nemcsak környezetvédelmi, de anyagi okok miatt is egyre népszerűbb üzemanyag a cseppfolyós gáz (LPG). Az így átalakított autók benzinnel és autógázzal egyaránt tudnak működni – az elektromos vezérlőegység az aktuális üzemanyagnak megfelelő paraméterekre állítja át a motor karakterisztikáit. A romániai utakon futó járművek többségét utólag alakították át erre szakosodott műhelyek, de a gyártók is felismerték a piac jelentőségét, így a Dacia kínálatában is megjelentek a gyárilag kettős meghajtásúvá alakított modellváltozatok.

Fotó: Dacia

Ilyen a Sandero Stepway ECO-G 100 is, amelynek emiatt nagy előnye, hogy már a tervezés, majd a gyártás során is figyelembe vették a speciális igényeket – mindez egyértelműen biztonságosabbá és megbízhatóbbá teszi az autót. Szó sincs holmi utólagos átalakításról, ütközőbe szerelt tankolószelepről vagy pótlólag beszerelt nyomógombokról és kábelekről. A Dacia kompakt crossoverjének LPG-rendszerénél minden a helyére került: a tanksapka a benzintartály töltőcsonkjánál található, a gáz- és benzinüzem között váltó kapcsoló a műszerfalra került, a hatótávolság, az üzemanyag-mennyiség és a fogyasztás pedig a fedélzeti számítógépen követhető nyomon. A Dacia szerint ráadásul az üzemanyagtartályai a korábbiaknál hatszor tartósabbak.

​Szintet léptek

Fotó: Dacia

A másfél éve bemutatott harmadik generáció egyértelmű előrelépés az elődökhöz képest, és jól tükrözi a Dacia megváltozott stratégiáját. A korábban csakis a lehető legkedvezőbb árra törekvő márka autói immár többe kerülnek, cserébe viszont még annál is nagyobb minőségi ugrást hajtott végre. A hossza 3, a szélessége több mint 10 centiméterrel nőtt (a Stepway crossover verzió megnövelt hasmagassága 20 cm), így jobb vezetési élményt nyújt és a kanyarokban sem dől be, ráadásul az utasoknak sem kell közelharcot vívniuk egy kis plusz helyért. A megújulás jegyében a Sandero kínálatában most találkozhatunk először néhány tartozékkal – ilyen a LED-es nappali menetfény, a hátsó rendszámtábla LED-es megvilágítása, az elektromos kézifék vagy a megvilágított USB-csatlakozók.

Fotó: Dacia

A minőségi váltás a belső térben is egyből érezhető – már nemcsak fekete vagy szürke műanyag elemeket találunk, de a bőr- és textilbetétek mellett a változatosabb színvilág is megjelent. Az okostelefonokat felismerő infotainment rendszer szinte tökéletes, a magasabb Comfort felszereltség (az alapváltozat Essential névre hallgat) esetén pedig a 8 hüvelykes érintőképernyőt is megkapta a Sandero Stepway. Sajnos a Dacia egyik gyenge pontja a márka erőlködése ellenére sem nagyon változott. Annak ellenére, hogy az új Sandero hat légzsákkal, vészhívóval, holttérfigyelővel és aktív vészfékező rendszerrel is rendelkezik, az Euro NCAP-teszteken csak két csillagot szerzett a lehetséges ötből.

Messzebbre, kevesebbért

Fotó: Dacia

Az 50 literes benzin- és a 40 literes gáztartálynak köszönhetően, takarékos vezetéssel, a hatótáv akár az 1200 kilométert is elérheti. A kompakt crossover kedvenc terepének aligha nevezhető autópályán pedig ugyancsak van esélyünk arra, hogy akár ezer kilométert tegyünk meg egyhuzamban. Ez pedig – figyelembe véve a dízelmotorok térvesztését, és az egyre kisebbé váló üzemanyagtartályokat – nem mindennapi teljesítmény. A Sanderóval városban 7, városon kívül (kombinált üzemmódban) 8, míg autópályán 9 liter körüli fogyasztást mértünk. Vagyis újabb pluszpontot ér az autóba ügyesen beépített LPG-rendszer. De nem feledkezzünk meg a hátrányokról sem – ilyen, hogy a pótkerék helyét a gáztartály foglalja el. Viszont gázüzemmódban 100 lóerőre nő az egyliteres, háromhengeres motor alapesetben 90 LE teljesítménye, a hatsebességes manuális váltó által közvetített 160 Nm-es forgatónyomaték pedig 170 Nm-re emelkedik. A motor végig finoman és halkan működik, utóbbi különösen az LPG használatakor igaz.

Összességében elmondható, hogy a Dacia a gázüzemű Sandero Stepway esetében is egyre többet (gazdagabb felszereltséget és aprólékosabb kidolgozottságot) kínál, miközben továbbra is megfizethető márka marad.

​OKOS MEGOLDÁSOK

Fotó: Dacia

NAVIGÁCIÓ, MÁSKÉPP

Az Essential felszereltségnél a kijelzőről le kell mondani, helyette – egy kihajtható tartóelem segítségével – a mobiltelefonunkat használhatjuk navigációs célból.

TETŐSÍNEK

Néhány mozdulattal keresztrudakká alakíthatók – az ötletes megoldás egyúttal elegánssá is varázsolja az autót.

TOLATÓKAMERA

Igen, nemcsak első és hátsó parkolószenzor rendelhető az autóhoz…

​DACIA SANDERO STEPWAY ECO-G 100 COMFORT

Fotó: Dacia

  • MOTOR: benzines, gázüzemű, 3 henger, 1,0 liter
  • MAX. TELJESÍTMÉNY: 100 LE
  • MAX. FORGATÓNYOMATÉK: 170 Nm
  • SEBESSÉGVÁLTÓ: 6 fokozatú manuális
  • VÉGSEBESSÉG: 177 km/h
  • MÉRETEK (H/SZ/M): 4099/1848/1587 mm
  • CSOMAGTÉR: 328/1108 liter
  • ALAPÁR: 15 050 euró

AMI MÉG ÉRDEKELHET