Descoperă „capătul lumii”! Regiunea portugheză Algarve – (partea I)

O mulţime de plaje frumoase, formaţiuni stâncoase unice, sate mediteraneene cu case văruite în alb strălucitor, o moștenire culturală bogată, gastronomie delicioasă și poate cei mai ospitalieri oameni din lume – bine ai venit în Algarve!


Foto: Pixabay

Cu 16 orașe și o populație de 450 de mii de locuitori, Algarve este una dintre cele mai bogate regiuni ale Portugaliei, fiind colțul sud-vestic al Europei. În epoca marilor descoperiri a fost unul dintre cele mai importante centre în care trăiau constructori de nave, cartografi și marinari. Respectul portughezilor pentru mare ne întâmpină peste tot, nu este de mirare că milioane de oameni se îngrămădesc pe coasta de 164 de kilometri a regiunii și satele ascunse în micile sale golfuri, pentru a se bucura de soarele aproape garantat, de istoria vie și de viața de noapte agitată.

Foto: Pixabay

După aterizarea la Lisabona merită să închiriem o mașină pentru a explora confortabil regiunea. Iar dacă suntem deja aici, să mergem cu barca printre formele geologice uimitoare ale coastei sălbatice din Benagil, să ne plimbăm pe străzile medievale din Silves, să surprindem cum se realizează sculpturile de nisip în Sand City sau, dacă avem chef, să facem surf pe valurile de la Sagres.

Foto: Shutterstock

Sagres

La aproximativ trei ore de mers cu mașina de Lisabona se află Sagres, mai exact Cabo de São Vicente (Capul Sf. Vincent), care în sine merită pus pe lista locurilor de vizitat. Acesta este cel mai sud-vestic colț al Europei, denumit mult timp „capătul lumii”.
În epoca premergătoare marilor descoperiri localnicii credeau că de aici nu mai există nimic dincolo de mare.
Dar revenind la Sagres: micuța localitate cunoscută în primul rând ca destinație pentru surferi (plajele Praia do Tonel, Praia da Mareta și Praia do Martinhal așteaptă iubitorii acestui sport cu valuri de diferite forţe) poate fi punctul perfect de plecare pentru călătoria în Algarve. Stânca sa emblematică a servit drept punct de referință și navigație încă din antichitate, sfidând valurile Oceanului Atlantic de milioane de ani. Să vizităm farul din vârf, a cărui lumină pe vreme senină poate fi văzută chiar și de la o distanță de până la 60 de kilometri; de aici putem avea parte și de un apus de neuitat. Deși Sagres nu este renumit pentru obiectivele sale turistice (sau pentru priveliștile sale incredibile), cetatea Fortaleza de Sagres, cu o locație excepțională, merită vizitată.

Foto: Unsplash

Barranco do Martinho – Lagos

După o zi în Sagres, este recomandat să călătorim pe drumurile deluroase, printre casele văruite albe ca zăpada spre localitatea cu zeci de plaje, Lagos, unul dintre centrele regiunii. Pe lângă Albufeira, Praia da Rocha și Vilamoura, această localitate este una dintre cele mai importante stațiuni, dar este recomandată doar celor cărora le place forfota non-stop.

Zidurile medievale ale orașului există și acum, trecutul istoric de cinci mii de ani nu a dispărut fără urmă.

Piețele acoperite cu țiglă și pline de copaci jacaranda șerpuitori, cu flori violete sau cafenele însorite, oferă divertisment pe tot parcursul anului: muzică live, târguri medievale și spectacole în aer liber. Și, evident, pește proaspăt în piață! Dacă vrem să vedem pescarii întorși de pe mare care își descarcă produsele proaspete puse pe gheață, să ajungem în zori la Mercado Municipal. Mirosul de lămâie și de pește înconjoară tejghelele, în plasele înnodate se strâng crabi și languste uriașe, iar pe lângă fructe de mare putem obține și diverse specialități cu smochine. După ce vizităm piața, să parcăm mașina în fața restaurantului Praia do Camilo, apoi să coborâm printre stânci, unde și de această dată vom avea parte de o priveliște magnifică

Foto: Pixabay

Faro, Algarve

Următoarea oprire este orașul Faro, cu bogate tradiții, unde „plimbarea” în cartierul istoric Cidade Velha este un element obligatoriu, trecând printre altele și pe la catedrala Sé de Faro. Un alt program de pe listă este biserica Capela dos Ossos, decorată cu oasele a 1.200 de călugări, și laguna cu apă sărată din Parque Natural da Ria Formosa, care merită explorată cu barca.

Dacă timpul ne permite, în drum spre oraș să ocolim și spre deluroasa Silves, de pe malul liniştitului râu Arade.

În secolul al X-lea, sub domnia maură, orășelul înconjurat de livezi de portocali a fost unul dintre cele mai importante din Andaluzia, pe lângă Sevilla, Córdoba și Granada. Să ajungem la Silves, care se mândrește cu o fortăreață cu ziduri roșii. Iar în orice perioadă a anului, pe străduțele sale fermecătoare putem întâlni nu doar localnici, ci și familii de berze.

Deși marea majoritate a turiștilor în Algarve preferă agitația marilor orașe, să fim curajoși și să ne abatem de la traseul turistic tipic! În loc de apartamentele, magazinele la modă și parcurile acvatice din Faro, Albufeira, Portimão să aruncăm o privire la satele mici, la porturile pitorești și să le descoperim meșterii locali, deoarece aici ne așteaptă adevărata viață portugheză!

AMI MÉG ÉRDEKELHET