Bella Italia – un sejur de cinci stele

Vă prezentăm trasee care merită descoperite, deşi presupun mulţi kilometri la volan – ca minunile golfului Napoli şi coastei Amalfi.

Foto: Unsplash

Napoli, Pompei, Amalfi, Positano, Salerno, Sorrento – înşiruirea acestor nume de localităţi ne fac să avem chef de o plimbare romantică prin regiunile golfului Napoli şi pe coasta Amalfi din Italia.

Pornind din Napoli, pe autostrada A3 ajungem rapid în Pompei, însă putem opta pentru drumul SS 18, care este mai aproape de mare. Din oraşul antic distrus de Vezuviu ajungem la Sorrento urmând drumul SS 145, iar de aici, de-a lungul coastei Amalfi drumul ne duce la Salerno. Porţiunea cea mai frumoasă a drumului SS 163 se află între Positano şi Vietri sul Mare, pe o lungime de 36 kilometri. Distanţa dintre Napoli şi Salerno este de 120 km, necesitând circa 5 ore de condus pe drumurile înguste de munte.

1. Napoli

Foto: Unsplash

Cu toate că se cunosc laturile întunecate ale capitalei regiunii Campania (începând cu munţii de gunoaie şi până la siguranţa publică tot mai precară), oraşul merită descoperit pentru istoria, cultura şi gastronomia deosebit de bogate. Zidurile unuia dintre cele mai mari centre urbane din istoria Europei sunt intacte şi în zilele noastre găzduind, pe lângă vestitul port, biserici, palate, muzee, fântâni arteziene, obeliscuri şi situri arheologice.

2. Pompei

Foto: Unsplash

Oraşul a dispărut de pe faţa pământului în doar câteva ore în anul 79, când a erupt Vezuviul. Întrucât cenuşa vulcanică a conservat localitatea, vizitarea celui mai mare oraş-ruină din lume este o adevărată călătorie în timp pe o perioadă de două milenii. La fel de intens ne surprinde şi imaginea sursei tragediei de atunci: Vezuviul, fiind permis accesul turiştilor până în apropierea craterului.

3. Sorrento

Foto: Unsplash

Legenda spune că unul dintre fiii lui Odiseu a fondat portul din sudul golfului Napoli, acesta fiind sediu arhiepiscopal încă din anul 420; astfel, pe lângă palate, cel mai des întâlnite clădiri de aici sunt bisericile. Clima constantă şi temperată permit fabricarea vestitului lichior de lămâi limoncello. Din Sorrento, cu vaporul sau cu feribotul se poate ajunge la una din perlele regiunii: insula Capri.

4. Positano

Foto: Unsplash

Cel mai frumos oraş de pe coasta Amalfi se situează de fapt dedesubtul drumului montan, aşadar pentru descoperirea lui trebuie să ne pregătim de multe trepte şi mers pe jos. Caracterizat de accentele stilului maur şi decoraţiile ceramice tradiţionale din regiune, terasele de pe faleza mării azurii oferă o panoramă ce taie respiraţia. Faima locului a crescut mult în perioada modernă şi mulţumită lui John Steinbeck, deţinător al Premiului Nobel pentru literatură, care a scris despre frumuseţea sa.

5. Amalfi

Foto: Unsplash

Oraşul-stat medieval îşi datorează bogăţia marinarilor din acea vreme, păstrându-şi fastul şi în zilele noastre – acesta fiind bine ilustrat de Catedrala Sfântul Andrei. Să ne pregătim cu nervi de oţel în găsirea unui loc de parcare potrivit, sacrificiu răsplătit din plin de o plimbare pe faleză – nu întâmplător s-au inspirat de aici cei mai vestiţi pictori, scriitori şi compozitori ai lumii.

6. Salerno

Foto: Unsplash

Oraşul bogat în istorie este cunoscut pe meleaguri îndepărtate pentru prima şcoală medicală din istorie, care a funcţionat aici: Schola Medica Salernitana. Promenada lungă de peste 5 kilometri oferă un spectacol fascinant, cu palmieri rari, pe când oraşul vechi, cu domul situat în centru, este considerat unic chiar şi în Italia. Localitatea este dominată de cetatea Arechi, situată pe o colină de 300 metri şi oferind o panoramă spectaculoasă.


CU MAȘINA PRIN ITALIA

Italia se mândreşte cu unul dintre cele mai bine gândite sisteme de autostrăzi ale continentului, plata fiind pe segmente. În localităţi, viteza de deplasare este limitată la 50 km/oră, aceasta reducânduse la 30 km/oră în centrele urbane iar în zonele de periferie ridicându-se la 70 km/oră. În afara localităţilor viteza permisă este de 90 km/oră, pe şosele rapide 110, iar pe autostrăzi 130 km/oră. Întrucât stilul de condus italian este legendar – temperamental şi liber - să acordăm o deo sebită grijă chiar şi atunci când avem prioritate. Pe coasta Amalfi există porţiuni în care drumul se îngustează, cerând grijă sporită din partea şoferilor mai ales în curbe abrupte cu vizibilitate redusă.

AMI MÉG ÉRDEKELHET