Dolomiti Superski – mai mult decât schi (Partea I)

Unul dintre cele mai mari terenuri de schi conectate din lume, Dolomiti Superski unește 12 sisteme separate de pârtii, un total de 1.200 de km de pârtii de coborâre.

Foto: Shutterstock

Sistemul vast de pârtii din Dolomiti Superski este depășit poate doar de calitatea gastronomiei locale și de frumuseţea peisajului. Nu este doar un paradis de schi și un centru al sporturilor montane, dar și o regiune cu o bogată moștenire istorică și culturală.

Foto: Pixabay

Dolomiti Superski în cifre

  • ŢARĂ: Italia
  • REGIUNE: Provincia Autonomă Bolzano
  • LUNGIMEA PÂRTIILOR DE SCHI:1.200 km; 360 km de pârtii albastre, 720 km de pârtii roșii,120 km de pârtii negre
  • SISTEMEDE PÂRTII:12
  • LIFTURI: 450
  • TUNURI DE ZĂPADĂ: 4.600
  • SEZON: 27. 11–20. 03
  • PREŢUL ABONAMENTULUI, PENTRU ADULŢI: 60 euro/zi, 324 euro/7zile;
  • sub vârsta de 8 ani accesul este gratuit, dacă este însoţit de un adult cu abonament.


Cifrele nu spun nimic despre cum este să privești în jur din magnificul vârf Marmolada sau despre cum poate avea un orășel cu 6.000 de locuitori patru restaurante diferite cu stea Michelin. Deși pe Dolomiți nu mai cade la fel de multă zăpadă ca în stațiunile de schi austriece sau elvețiene, există cu siguranță destulă, mai ales că regiunea cuprinde 18 vârfuri care depășesc 3.000 de metri. Oricum, mai multe mii de tunuri de zăpadă sunt pregătite în cazul în care cea naturală nu va fi de ajuns. Dacă vrem să facem ceva pentru sănătatea noastră, suntem în locul potrivit.

Fotó: Pixabay

Regiunea din Provincia Autonomă Bolzano (numită și Tirolul de Sud) este situată între Bolzano și Cortina d’Ampezzo, și este în același timp austriacă, italiană și ladină. Aceasta din urmă este o limbă romanică retică, diferită de italiană, care a supraviețuit celor două războaie mondiale. Nu este de mirare că ladinii din Dolomiți nu vor să părăsească unul dintre cele mai frumoase locuri din lume: munții de calcar care în urmă cu 200 milioane de ani erau încă recifi de corali au fost trecuți pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, și după părerea unanimă a vizitatorilor, frumoasele sate și crestele care se înalță spre cer fac uitate toate neplăcerile oamenilor.

TEHNOLOGIA AJUTĂ

Foto: Shutterstock

Ar putea fi dificil să alegem din oferta bogată, mai ales când avem de selectat dintre 450 de lifturi și 400 de cabane sau refugii. Să ne imaginăm că sub influența priveliștii de pe pista Sella Ronda, pentru o clipă nici nu știm încotro să mergem: la est sau la vest? De fapt, nici nu contează, pentru că blocul uriaș de stâncă poate fi înconjurat din ambele direcții, pe pârtiile și infrastructura a patru stațiuni diferite de schi. Dacă ne pierdem în sistemul de pârtii, este suficient să scoatem telefonul și să folosim aplicația Dolomiti Superski (care merită descărcată deja în prima zi) ca să găsim direcția corectă spre mașina noastră sau spre pârtia potrivită. Aplicația nu doar că ne conduce în labirintul pârtiilor, dar cu ajutorul ei putem vedea imagini de pe mai multe camere web, care ne informează unde sunt mai puțini schiori sau unde strălucește soarele mai mult.

Dar aplicația ne ajută și în cazul în care am ochit meniul unui chef de top dintruna dintre restaurentele din cabane, iar orarul lifturilor poate fi, de asemenea, o informație foarte utilă. Pe lângă aplicație și site-ul MyDolomiti ne așteaptă cu servicii utile, de exemplu ne putem provoca prietenii la un concurs de schi de la distanță. De asemenea, pe site putem găsi și oportunitățile de après-ski, pentru a nu rata cea mai bună petrecere. Și pentru a evita consumul datelor pe roaming, ne putem conecta la peste o sută de hotspot-uri Wi-Fi, așa că trebuie doar să avem grijă ca telefonul să râmână încărcat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET