O zi în munți – propuneri de excursii în jurul orașului Cluj-Napoca

Cluj-Napoca oferă numeroase experienţe vizitatorilor, dar nu dezamăgește nici atunci când vizităm împrejurimile orașului.

Rimetea
Foto: Unsplash

Datorită locaţiei sale, centrul istoric al Transilvaniei îi răsfaţă pe cei care, obosiţi de aglomeraţie, forfotă și zgomot, tânjesc după aer proaspăt în natură. Iată câteva locuri uimitoare în jurul oraşului, ideale pentru o excursie sau o drumeţie plăcută.

CHEILE TURZII

Foto: 123rf

La numai 36 km de Cluj-Napoca se găsește unul dintre cele mai frumoase locuri din ţară, Cheile Turzii.

Acestea s-au format timp de 150 milioane de ani prin eroziunea rocilor calcaroase de către râul Hășdate. Aria protejată cu o lungime de aproape 3 km poate fi accesată din ambele direcţii, pornind de la Cheia sau de la Petreștii de Jos. Cea dintâi beneficiază de un drum mai bun iar înainte de intrarea în chei panorama este minunată. Flora și fauna sunt bogate, iar pentru a le descoperi trebuie să treci peste patru poduri, stânci înalte de 200 metri și numeroase peșteri care o transformă într-o atracţie impozantă. Un traseu marcat trece și prin vârful crestei, astfel nu suntem nevoiţi să ne întoarcem pe același drum. Există și multe alte trasee marcate în zonă. Majoritatea pot fi explorate în cel mult 3-5 ore, iar cel mai lung dintre ele (29 km) leagă orașul Cluj-Napoca cu această minune a naturii.

CHEILE TURENILOR

Foto: Unsplash

Și mai aproape de Cluj, lângă Tureni, se găsește o altă rezervaţie naturală, la fel de spectaculoasă: sălbaticele Chei ale Turenilor, „cioplite" de pârâul Racilor. Defileul plin cu cascade și peșteri poate fi parcurs dus/întors în 2-3 ore și este mai puţin frecventat decât Cheile Turzii. Pe secţiunile mai dificile sunt amenajate trasee de tip via ferrata, dar nici acestea nu reprezintă o provocare dacă suntem atenţi. Sunt recomandate ghetele impermeabile de drumeţie, iar pe vreme ploioasă ar fi mai bine să amânăm excursia, deoarece nivelul apei poate crește rapid.

RIMETEA ȘI COLŢEȘTI

Foto: 123rf

Trebuie să parcurgem doar 60 de km spre sud de Cluj-Napoca şi ne aflăm într-un loc de poveste: fostele case miniere văruite din Rimetea (judeţul Alba) se aliniază sub impunătoarea Piatra Secuiului. Dacă ajungem din timp, pe lângă o plimbare în sat vom avea timp într-o singură zi și să explorăm munţii din zonă. Cei care preferă drumeţiile din zori pot admira și răsăritul Soarelui de la înălţimea de 1129 metri a Pietrei Secuiului. Iar în sat avem şansa de a retrăi chiar de două ori această experienţă, vârful acoperind complet pe o perioadă a dimineţii corpul ceresc, așa că putem spune și noi, potrivit zicalei, că la Rimetea „soarele răsare de două ori".

Foto: 123rf

Trei trasee diferite, marcate, pornesc spre munte din centrul satului cu o atmosferă de muzeu în aer liber.

Văzut dinspre sat, cel care urcă dinspre stânga este de dificultate medie: trecând prin pășune, și apoi prin pădure, ajungem la secţiunea care duce spre vârf. Există și o cărare mai puţin extenuantă, care urcă direct pe munte, dar în realitate nici aceasta nu este atât de dificilă pe cât pare la început. Deși în unele părţi este atât de abruptă, încât nu vedem destinaţia, cei cu condiţie fizică bună pot urca în aproximativ două ore cărarea de 3 km, cu o diferenţă de nivel de 600 metri, pentru a admira minunata panoramă oferită de Piatra Secuiului. Iar dacă pentru ascensiune am ales una dintre cele două poteci mai abrupte, merită să ne întoarcem în sat pe drumul mai ușor, dar mai lung. Acesta duce în jos de pe partea sudică a muntelui, spre Colţești, de unde ne putem plimba pe un drumeag până la punctul de plecare din Rimetea. Dacă mai avem putere, timp și chef, să nu ratăm nici ruinele cetăţii din secolul al XIII-lea care se înalţă deasupra satului Colţești, la care se poate ajunge printr-un ocol de o oră.

CASCADA VĂLUL MIRESEI

Foto: 123rf

Potrivit legendei, o mireasă a căzut de pe stânci, dar voalul ei a rămas agăţat acolo – iar cascada înaltă de 30 metri s-a format din lacrimile nuntașilor în doliu. Se poate însă ca doar forma alungită și culoarea albă a cascadei aflate la o înălţime de 1.000 metri să amintească de un voal de mireasă pentru locuitorii regiunii, și de aici să vină denumirea de Vălul Miresei. Toate acestea sunt însă neimportante pentru vizitatorii acestei minuni naturale de lângă localitatea Răchiţele, la 85 km spre vest de Cluj-Napoca; ei sunt oricum fascinaţi de apa care cade pe două trepte – aceasta este cascada cu cel mai mare debit din Munţii Apuseni. Vălul Miresei este ușor de accesat cu mașina, iar odată ajunşi aici, zona merită explorată și pe jos. Putem urca pe Vârful Lespezi de lângă cascadă, sau putem începe drumeţia de pe poiana pe care ajungem mergând circa 3 km cu mașina de-a lungul pârâului. De aici putem descoperi Pietrele Albe care se înalţă peste peisaj – chiar dacă nu există traseu marcat, terenul este ușor. Merită să urcăm pe vârf, ocolind din spate stâncile, unde există o panoramă minunată a văii aflate la 250 de metri sub noi, precum și a munţilor din apropiere.

LACUL TARNIŢA

Foto: 123rf

În timpul verii, lacul de acumulare de 215 hectare, care asigură Clujului apa potabilă, devine o populară destinaţie pentru iubitorii sporturilor nautice, dar merită vizitat și după sosirea perioadei reci. Barajul cu o înălţime de 97 metri a format un lac artificial cu o adâncime de 70 metri între vârfurile din Munţii Gilăului. Este extrem de rar în Transilvania ca pe malul unui lac să găsim simultan păduri de foioase și pante abrupte, așa că zona aflată la 30 km de Cluj-Napoca este și o excelentă locaţie pentru excursii. Numeroase poteci și cărări duc pe vârfurile din jur, înalte de 1.000-1.200 metri, iar pe drum putem admira lacul din numeroase puncte de belvedere. De exemplu, pe traseul turistic marcat care pornește de la baraj, putem urca și coborî în aproximativ 5 ore pe Piatra lui Lucaci, de unde se vede toată zona. Din același loc pleacă, având și o secţiune comună, traseul spre Piatra lui Dan, unde putem face alte poze minunate cu lacul din faţa noastră.

AMI MÉG ÉRDEKELHET