Dubaj felszálló ágban – hatalmas bővítést terveznek a metropolisz mindkét repülőterén

Dubaj jelenleg második számú repülőtere, az Al Maktoum 2050-re akár évi 250 millió utast is fogadhat majd.

A Dubaji Nemzetközi Repülőtér (DXB) a világ egyik legforgalmasabb nemzetközi csomópontja, a következő 5-7 évre tervezett 1,5-2,5 milliárd eurós bővítéssel pedig még forgalmasabbá válik majd: a tervek szerint a DXB 15 éven belül akár évi 120 millió utast is képes lesz fogadni. Ez a növekedés azonban csak a jéghegy csúcsa.

Amint a beharangozott új fejlesztéseknek köszönhetően a Dubaji Nemzetközi Repülőtér (DXB) eléri teljes kapacitását, a metropolisz második légi csomópontja, az Al Maktoum Nemzetközi Repülőtér (DWC), megindul majd afelé, hogy a fejlesztők szerint "a világ legnagyobb repülőterévé" váljon. A DWC jelenleg mintegy 1,6 millió utast fogad évente, ám ez a szám 2050-re több mint 250 millióra nőhet.

Fotó: dubaiairports.ae

A világ egyik legfontosabb repülőtereként a DXB 2023 első felében 41,6 millió utast fogadott, ám a szakértők arra számítanak, hogy az idei teljes utasforgalom elérheti majd a 85 milliót is, amit a Kínából érkező turisták számának a növekedése is elősegít. A most bejelentett felújítás részeként a DXB további várótermeket, check-in pultokat és ülőhelyeket kap, és új biztonsági szkennereket vezetnek be, így az utasoknak nem kell majd eltávolítani a folyadékokat a kézi poggyászaikból.

Az egyesült arab emírségekbeli város vezetői közben azon is dolgoznak, hogy az Al Maktoum (DWC) hamarosan a világ legnagyobb repülőterévé váljon. Dubaj korábban elhalasztotta a DWC 30 milliárd eurós bővítési tervét, de ez a projekt most újraindulhat. Az EuroNews szerint már a projekt első fázisa évi 130 millió utasra növeli a repülőtér kapacitását, a teljes fejlesztés után pedig a légi kikötő 56 négyzetkilométeres területen működik majd.


AMI MÉG ÉRDEKELHET