Meddig egészséges a kávé? Hány csészével ihatunk meg egy nap?

Utazás alatt remekül meg lehet ismerni egy nép kultúráját a kávézói és a kávéfogyasztási szokásai alapján, így előfordulhat, hogy egy városnézős napon túl sok forró italt kortyolunk el. De mennyi koffein egészséges?

Fotó: Shutterstock

Az egyéni adottságokon (vérnyomás, szívbetegség, érzékenység stb.) kívül az sem mindegy, mikor iszunk koffeintartalmú italokat. Eszünk mellé valamit, fogyasztunk elég vizet két csésze fekete között? Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint egy átlagos felnőtt napi 400 mg koffeint ihat anélkül, hogy bármiféle egészségügyi probléma fellépne. Ez csészére átszámítva mennyit jelent? A hatóság szerint 5 eszpresszót vagy 4 nagy bögre hosszú kávét – persze csak akkor, ha aznap nem fogyasztasz más koffeines italt, például kólát, energiaitalt, fekete- vagy zöld teát.

Melyek a túladagolás jelei?

Fotó: Shutterstock

Álmatlanság, nyugtalanság és megnövekedett pulzusszám, remegés, idegesség, de ezeket a felnőttek nagy része élete során párszor átéli, amikor túlzásba viszik a kávéfogyasztást. Ezt mindenkinek magának kell kitapasztalni, hiszen nem mindenki érzékeny a koffeinre és simán elalszik egy esti tejeskávé után is, mást meg hajnalig forgolódik tőle. Van halálos adag? Nagyon ritka, hogy valaki koffeinmérgezést kapjon, a halálos adag kb. 70 csésze lehet a szakértők szerint.

Arra is figyelni kell, hogy sok gyógyszer hatását is megváltoztatja a kávé, pontosabban a benne lévő élénkítőanyag.

Kik isszák a legtöbbet?

Tudtad például, hogy az olaszok csak reggel isznak capuccinót? A nap hátralévő részében szentségtörés tejes kávét kérni a kávézóban, ebéd után már csak eszpresszó az igazi. És szerinted melyik országban fogyasztják a legtöbb feketét? Nem, nem valamelyik kávétermői vidékeken, hanem Svédországban!

A svédek átlagosan 8 (!) csésze hosszú, fekete kávét isznak naponta.
AMI MÉG ÉRDEKELHET