Eilat: mare plăcută, minunată lume acvatică, deșert uimitor într-un singur loc

Localitatea fondată în urmă cu 72 de ani merită vizitată nu doar pentru Marea Roșie, în care se poate înota tot timpul anului.

Foto: 123rf

În ultimii ani, zborurile directe au devenit disponibile și pentru Eilat, cel mai sudic oraș din Israel, care a devenit rapid o destinație populară.

Foto: Instagram

Amplasat pe o porțiune de coastă la doar 11 kilometri între Iordania și Egipt. Eilat a fost fondat în 1949 de către evreii care în perioada postbelică au emigrat în masă în Israel, în mare parte din Europa Centrală și de Est. Situat în vârful Golfului Aqaba, orașul evocă pe deplin atmosfera stațiunilor europene de pe litoral. Deși atracțiile istorice lipsesc aproape complet, acest neajuns este compensat de plajele curate și ordonate (de pe care putem admira și munții minunați ai Iordaniei), precum și de minunata lume acvatică a Mării Roșii.

Printre corali și delfini

Foto: Unsplash

O atracție de neratat din Eilat este faimoasa rezervație de corali. Turiștii pot admira de aproape reciful de corali colorat, care se întinde pe mai mult de un kilometru, pot urca și pe nave cu podea de sticlă, prin care pot vedea peștii colorați care înoată în apele cristaline ale Mării Roșii. Cu puțin noroc, cei care fac snorkeling și scafandrii pot înota împreună cu delfinii. În Observatorul subacvatic, unul dintre simbolurile Eilatului, putem să ne plimbăm la șase metri sub nivelul apei și să privim prin pereți de sticlă bogata faună a mării cu apă caldă – printre altele rechini, broaște țestoase uriașe, corali, trandafiri de mare și pești mici colorați.

Deșert infinit

Foto: Unsplash

Stâlpii Regelui Solomon

Pornind spre nord de centrul Eilatului, după câțiva kilometri ajungem în deșertul Negev. Aici putem arunca o privire asupra vieții din kibuțul Eilot, cu denumire aproape identică cu cea a orașului, și cea mai sudică comunitate agricolă de acest gen din lume.

Deșertul Negev acoperă mai mult de jumătate din teritoriul Israelului și are multe atracții interesante. Cele mai frumoase formațiuni naturale ale deșertului de piatră sunt Ciuperca de Piatră cu aspect bizar și Stâlpii Regelui Solomon, pe care putem urca pe trasee bine întreținute. Privind peisajul maiestuos, ne putem simți ca și cum am fi ajuns pe Tatooine, planeta lui Luke Skywalker din Războiul Stelelor.

Foto: Instagram

În timpul turului prin deșert ne cuprinde un sentiment de libertate infinită, în timp ce ne îndreptăm către minele antice de cupru și pietre prețioase printre formațiunile stâncoase suprarealiste din Timna Park. Piatra Eilat, numită și piatra lui Solomon, este o piatră prețioasă care se găsește doar aici în întreaga lume. Explorarea pietrelor prețioase este un program popular nu numai pentru copii, ci și pentru adulți, mai ales că putem lua ca suveniruri câteva pietre Eilat scoase manual la suprafață.

AMI MÉG ÉRDEKELHET